Ovoce dodá novopečeným maminkám energii

Devět měsíců se na něj těšíte, a když se konečně narodí, spěcháte z porodnice domů – do svého. Původní nadšení z prvních dnů s miminkem však střídá únava a nedostatek spánku. Mateřství si vybírá svoji daň! Co dělat, aby byla co nejmenší? Takhle získáte víc energie i nadhledu!

Kdy se vyspíte aspoň pár hodin v kuse? Než si všechno „sedne“, trvá to až rok i déle. To je pro čerstvé maminky ta špatná zpráva. Naštěstí tohle náročné období lze zvládnout na jedničku. Které prověřené tipy oceníte?

Zákusky vyměňte za ovoce

Novopečená maminka je často unavená a potřebuje palivo. Jezte méně kyselé ovoce s vyšším obsahem cukru. Mezi takové patří fíky, mango, hroznové víno či švestky, ale také meruňky a banány. (Jednotlivé druhy zkoušejte po jednom, pokud kojíte. Snáze tak vypozorujete, zda po nich miminko nebolí bříško.)

Rychlou energii poskytne i kvalitní hořká čokoláda s vyšším obsahem kakaa. Mezi jednotlivými porcemi jídel si dopřávejte malé svačinky v podobě ořechů a semínek (mandle, kešu, pistácie a podobně). Postarají se o přísun bílkovin a zdravých tuků a hlavně povzbudí.

Nebojte se požádat o pomoc

Nikdo není vševědoucí a neomylný a také nikdo neříká, že všechno musíte zvládnout bez pomoci ostatních. Od prvních dní zapojte partnera, oslovte babičky, tetičky či třeba sousedky, pokud to bude potřeba. Každý může nějakým způsobem přiložit ruku k dílu. Nikdo vám to zazlívat nebude! K postýlce určitě pořiďte chůvičku (ideálně s kamerou, která snímá obraz). Budete se tak moci od miminka bez obav vzdálit a užít si pár minut klidu.  

Cvičte

Asi si říkáte, že při vyčerpanosti není možné udělat pohyb navíc. Přesto to zkuste. Endorfiny uvolněné během cvičení podporují dobrou náladu a zmírní hormonální výkyvy. Při vhodných cvicích zpevníte pánevní dno a posílíte celou postavu. (Po přirozeném porodu můžete s pohybem začít již pár dnů po narození miminka, nikam však nespěchejte a začínejte pozvolna.)

Mějte řád

Děťátko je nejspokojenější, když má pravidelný režim. V určitou hodinu jí, spí, chodí se koupat. Bez důslednosti se to však neobejde. Vytrvejte! Taky každý den choďte ven. Sluneční světlo má schopnost zlepšovat náladu a spolu s cvičením je důležitým přírodním lékem při léčbě chronické deprese a splínů.

Co nejméně ovlivňujte své biorytmy

Noční vstávání s organismem zamává, nemusíte mu ještě víc „nakládat“. Svůj telefon po devatenácté hodině nastavte na noční režim tak, aby pohltil modré světlo, které je pro mozek váš i miminka varováním. Narušuje přirozené biorytmy, potlačuje produkci spánkového hormonu melatoninu a kazí oči. Zároveň svůj telefon nenechávejte hned vedle postele, protože váš spánek může rušit elektromagnetické záření.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat