Bez úhony přežít období vzdoru

Období vzdoru patří k normálnímu vývoji. Odborně se tomu říká „autonomní fáze“. Dítě se v ní učí mít vlastní názor a vůli, a jak je prosadit. Ovšem pro rodiče je toto období často plné bezmoci a také strachu, že možná něco udělali špatně.

Začátkem druhého roku rozvíjí dítě pomalu vlastní vůli a snaží se ji také prosadit. Chce jednat samostatně, a to v takové míře, jak je to jen možné. Začíná období vzdoru. A podle vrozeného temperamentu je toto období různě silné.

Jak dlouho trvá

První období vzdoru se může objevit kolem druhého roku věku a trvat až do šesti let. Ale nebojte se – u většiny dětí pomalu odezní ve třech až čtyřech letech. Křičení a vztekání patří ještě k těm mírnější projevům. Bouchání pěstmi do země, opakované narážení hlavou do nábytku, křik, až dítě zmodrá – to jsou také projevy vzdoru, které některé rodiče mohou znepokojovat, nebo dokonce přivést k pochybám, zda všechno udělali správně.

Období vzdoru jako součást vývoje

Děti si v této době začínají uvědomovat, jak svým chováním mohou ovlivnit svoje okolí. Zjistí, že se mohou rozhodovat, ačkoli následky svého rozhodnutí ještě nechápou. Učí se, že ke každému rozhodnutí existuje téměř vždy nějaká alternativa. Ovšem ještě nedokážou možnosti porovnat. Nabídneme-li dítěti dvě možnosti na výběr, vždy se rozhodne pro tu druhou, aniž by ve skutečnosti bylo schopné je rozlišit.

Příčiny a první pomoc

Nezahlcujte děti možnostmi – Bohužel svému dítěti vůbec nepomůžete, pokud mu budete neustále nabízet možnosti, mezi kterými se musí rozhodovat. Mezi druhým a třetím rokem ještě děti neumějí porovnávat a rozhodovat se mezi nabídkami. Někdy je lepší, když rozhodnou rodiče pro blaho dítěte, a zabrání tak návalu výbuchu vzteku.

Nezakazujte – Pokud děti často slyší ne, podporuje to růst frustrace, která při desátém zákazu skončí záchvatem vzteku. Sledujte, jak často svému dítěti odpíráte  něco, co by rádo chtělo. Přemýšlejte o možnostech, jak otupit hrany a hledejte alternativy, abyste tak zabránili nechtěné reakci.

„Já sama / já sám“ – Přenechejte dětem takové úkoly, které samy zvládnou, třeba přenést věc z místa na místo. U těch složitějších se je snažte podpořit a rozhodně vynechte věty „to ještě nezvládneš“.

Zkraťte dobu čekání – Děti ještě nemají vyvinutý smysl pro čas. Pokud řeknete, že už jedete za  babičkou, znamená to pro dítě teď hned. Že musíte ještě vyklidit myčku nebo pověsit prádlo, nechápe a následkem je pak nedočkavé. Určitě pomůže, když dětem vysvětlíte posloupnost příštích jevů, respektive nebudete zmiňovat jevy příliš vzdálené.

Zůstaňte v klidu

Když máte reagovat na záchvat vzteku klidem a vyrovnaností, není to nic jednoduchého, ale nadávkami nebo křikem těžko dosáhnete úspěchu. Kromě toho se nesmíte vzdát, jinak se dítě naučí používat vztek cíleně. Období vzdoru je pro děti velmi důležitou vývojovou fází, ve které se posiluje jejich sebevědomí a rozvíjí vlastní kompetence. Nechte je si ho prožít. Jen tak v něm podpoříte samostatnost a vlastní vůli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat