Esenciální oleje vhodné v těhotenství

Mohou se v radostném očekávání vonné oleje aplikovat přímo na pokožku? A v jakém poměru je ředit, aby nezpůsobily žádné potíže?

Jsou věci, co se v těhotenství dělat mohou, a pak také ty, které se rozhodně nedoporučují. Kam spadají esenciální oleje? To je poměrně záludná otázka, protože i když v mnoha směrech pomáhají, uškodit dokážou také. Jak s nimi zacházet, aby neohrozily nastávající maminku ani její miminko?

Všeho moc škodí

„Existuje obecný předpoklad, že složky esenciálních olejů procházejí placentou, protože mají nízkou molekulovou hmotnost. Proto by s nimi obzvláště během prvního trimestru těhotenství mělo být nakládáno s velkou obezřetností. Vyhraďte si je jen pro krizové případy, jako je například dlouhotrvající nevolnost, nespavost či úzkost,“ doporučuje americká specialistka klinické aromaterapie Andrea Butje. Ta se přiklání k tomu, že správně zvolený vonný olej, pokud není používán až příliš často, nepředstavuje žádná bezpečnostní rizika. Jak je to ale s koncentrací?

Kapka sem, kapka tam? Takhle raději ne

Někdo jmenované olejíčky dává do aromalampy na svíčku a někdo zase do difuzéru. Ovšem ti, kteří nefandí jejich inhalaci, si je formou masáže aplikují přímo na kůži. Může se to dělat i v těhotenství? Podle výše jmenované expertky ano, nicméně důležité je jejich předchozí promíchání s dalším nosným olejem. V praxi to vypadá tak, že na jednu polévkovou lžíci olivového, slunečnicového nebo třeba mandlového oleje připadnou maximálně tři kapky toho esenciálního. A který neublíží?

Druhy, kterých se nemusíte obávat 

Světově uznávaný odborník na esenciální oleje a autor mnoha publikací Robert Tisserand se domnívá, že hladký průběh gravidity nijak nenaruší bergamot, citron, heřmánek, cedrové dřevo, limetka, mandarinka, růže, černý pepř, koriandr, cypřiš, eukalyptus, levandule, máta, grep, pačuli a pomeranč. Seznam naprosto nevhodných olejů pak podle něj zahrnuje šalvěj, anýz, břízu, kafr, fenykl, bazalku, muškátový oříšek nebo yzop.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat