Aspekty školní zralosti vašeho dítěte

Od šesti, respektive sedmi let, je pro děti povinná školní docházka. Zda bude vaše dítě docházet každý den do školy, nebo se rozhodnete jej učit doma, necháme teď stranou. Ale víte, jak poznáte, že je dítě na školu připravené?

Školní připravenost je předpokladem pro školní docházku. Jestliže vaše dítě navštěvuje předškolní vzdělávání, na možné zádrhely vás tam mohou upozornit. Pak vám bude doporučeno vyšetření u odborníka, a pakliže se předpoklady naplní, bude mít dítko povolen odklad školní docházky. Stále více rodičů se ale v dnešní době rozhoduje pro odklad školní docházky zcela dobrovolně. Nicméně jistých znaků školní (ne)připravenosti si můžete jako rodič všimnout i doma.

Aspekty školní zralosti

Abyste zjistili, zda je vaše dítě do školy připravené a bude tak schopné aktivně a úspěšně ovládat nové znalosti, je potřeba si všímat aspektů jako jsou řečové schopnosti, motorické dovednosti, zraková a sluchová připravenost a v neposlední řadě také schopnost koncentrace. Samozřejmě to neznamená, že pokud je jakákoli z uvedených schopností u dítěte oslabena, nebude zvládat výuku. Ale obecně lze říci, že čím větší deficit, tím těžší výuka pro dítě bude.

Pozornost a koncentrace

Zde je velmi důležité, aby dítě umělo provést úkol cíleně až do konce, aniž by se nechalo vyrušit. Od dítěte připraveného na školní vzdělávání se očekává délka soustředění okolo deseti minut v kuse.

Motorické dovednosti

K motorickým dovednostem, které by mělo dítě před nástupem do školy ovládat, patří rovnováha a schopnost balancovat. Z praktických schopností by mělo umět chytit a hodit míč, skákat na jedné a obou nohách. Důležitý je také správný úchop tužky a nůžek. Mělo by také být schopno nakreslit postavu člověka se všemi důležitými částmi.

Kognitivní schopnosti

Také slovní vybavenost a zásoba by měly být odpovídající věku, tedy bez potíží pojmenovat věci běžného života. Také by mělo dokázat provést činnost, o kterou bylo požádáno, například vystřihnout čtverec. S ohledem na sluchovou připravenost by mělo umět rozpoznat běžné zvuky a na zrakovou připravenost zase ukáže schopnost složit jednoduché puzzle. Předpokladem jsou také základní znalosti jako počítání do deseti (eventuálně i porovnávání větší – menší), barvy a geometrické tvary. Samozřejmostí jsou pak informace o vlastní osobě – jméno, bydliště, počet a jména sourozenců.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat