"Já to chci!" aneb Jak nevychovat rozmazlené dítě

Občasné rozmazlování není na škodu. Ovšem přeženete-li to, může se stát, že ze svého potomka vychováte rozmazleného, sebestředného jedince. A to se s největší pravděpodobností vymstí nejen vám, ale později i jemu.

Budete-li držet dítě celé roky v jakési bublině, kde je pánem jen ono, nijak mu tím neprospějete – až se v dospělosti střetne s realitou, bude to střetnutí velmi bolestivé (a často i pro vás). Samozřejmě, že každý rodič chce svému dítěti dopřát idylické dětství, ale to se nijak nevylučuje s tím, že jej naučíte odpovědnosti, ohleduplnosti, ale také například tomu, že se svět netočí tak, jak si váš potomek zamane.

Co byste tedy neměli při výchově podceňovat?

Síla chyby

Okřídlené rčení, že chybami se člověk učí, platí i pro děti. Takže je sem tam nechte nějakou tu chybu udělat – vyzkoušejí si na ní, co v životě funguje a co ne, naučí se odpovědnosti za své rozhodování. Pokud ho budete před každým pochybením úzkostlivě ochraňovat a zachraňovat, neděláte mu zrovna velkou službu…

Zklamání je součást života

Život není jen dokonalý a šťastný, občas se v něm vyskytne i zklamání. Místo toho, abyste před takovými situacemi a pocity dítě chránili, naučte ho, jak je zvládat. Navíc, rodiče si často při podobných situacích, aby snad dítě nezklamali nebo nerozesmutnili, pomáhají lží. Věřte, že děti mnohem více ocení pravdu, samozřejmě – v závislosti na věku dítěte – adekvátně a citlivě podanou.

Trocha volnosti

Pusťte je na okamžik (za předpokladu, že je to bezpečné) z dohledu, nechte je čas od času učinit vlastní rozhodnutí. Naučí se samostatnosti. Navíc, až budou muset v dospělosti rozhodovat o závažných životních krocích, budou to mít „natrénováno“ a nebudou jen bezmocně tápat.

Centrem vesmíru ano i ne

Že je dítě pro rodiče centrem všeho, tedy v přeneseném smyslu slova i vesmíru, je jasné. Ale to neznamená, že musíte automaticky skákat, jak ono píská! Protože jste rodiče, nikoli služky. A navíc, když to přeženete, dítě vás začne neskutečně ovládat a stane se z něho malý diktátor. Takže mu rozhodně dávejte najevo, že je pro vás nejdůležitější osobou na světě, co se vaší lásky k němu týče, ale naučte ho, že to neznamená, že bude vždy po jeho.

Každý umí něco

Každé dítě – bez výjimky – je na něco talentované. A než společně s ním přijdete na to, jakým směrem by mělo svoje dovednosti rozvíjet, nejspíš jej budete muset nechat vyzkoušet věci, na které mu do vínku příliš talentu přisouzeno nebylo. A není to žádná katastrofa! Tak to zkrátka v životě chodí. A když na to přijde samo, tím lépe. Mimochodem, i talent je třeba vždycky doplnit tvrdou prací, je dobré, když to vaše dítě pochopí – podporujte je v tom, v čem je dobré, ale zbytečně je neodrazujte, pokud mu něco hned nepůjde.

Já to chci!

Pokud vaše dítě dostane vše, na co si jen ukáže prstem, pletete si na sebe pěkný bič. Že už všichni ve třídě mají chytrý telefon? No a co? Že jeho kamarádi dostali k 18. narozeninám auto? Naučte dítě, že věci je třeba si zasloužit, později že je na ně dobré si vydělat (nebo na jejich koupi alespoň přispět). Na brigády může chodit od 15 let, tak proč toho nevyužít!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat