„Kdy mi začnou růst prsa?“ Máte odpovědi i na tyto otázky?

Ačkoli v dnešní době snad neexistuje žádná otázka, na niž by naše pubertální děti nenašly odpověď na internetu, snadno se může stát, že s některou z nich přijde raději za vámi. A v takovém případě je dobré být připraven…

Některé dotazy zvládnete zodpovědět bez sebemenších potíží, jiné by vás mohly zaskočit. Proto jsme jich několik vybrali a našli na ně odpověď za vás. Tady jsou:

„Jak vlastně poznám, že jsem v té pubertě?“

U dívek se puberta pozná poměrně snadno – změny na jejich těle jsou viditelnější (začínají jim růst ňadra, objevuje se pubické ochlupení, občas se objeví bělavý výtok z pochvy, rozšiřují se jim boky), začínají menstruovat. K těmto proměnám dochází přibližně mezi 10. a 14. rokem.

U chlapců je prvním příznakem puberty zvětšení varlat, posléze i penisu. Rovněž se objevuje ochlupení, mění se postupně muskulatura a tvar těla. Dost často dochází k výrazné proměně tělesného pachu. Slyšitelným projevem nástupu puberty je pak proměna hlasu, nastává období mutování.
Jak u dívek, tak u chlapců se navíc může objevit – především v důsledku hormonálních změn – akné.

„Kdy mi začnou růst prsa?“

K vývoji prsou dochází u dívek nejčastěji okolo 10. až 12. roku (jsou ale zaznamenány případy, kdy k jejich nárůstu došlo již okolo 7. roku věku). Ale může se stát, že k proměně dívčího těla v této oblasti dojde o něco později. Každopádně, pokud nezaznamenáte žádný vývoj do 14 let, promluvte si s ošetřujícím lékařem své dcery.

„Vážně budu mít po masturbaci chlupaté dlaně?“

O masturbaci koluje celá řada neuvěřitelných mýtů. Že nám vyroste ochlupení na dlaních, dostaneme rakovinu, že je zdraví škodlivá, že zastavuje růst… Nicméně žijeme ve 21. století, a tak je třeba si jasně říci, že autoerotika je běžnou součástí života, není na ní nic špatného. Pokud se vás na ní váš potomek zeptá, v klidu mu vysvětlete, že nedělá nic špatného. Upozornit jej v případě nutnosti musíte na to, že onanii by měl provozovat v soukromí, nikoli veřejně, a že si nesmí ublížit (například příliš razantním třením penisu či zaváděním nejrůznějších předmětů do pochvy).

„Jak se mám správně holit?“

Pokud vašemu synovi začínají rašit první vousy, je na čase si s ním promluvit o správné technice holení. Nejprve je dobré na obličej na chvíli (na minutu nebo na dvě) přitisknout vlhký, teplý ručníček nebo žínku, tváře namočit v teplé vodě a nanést holicí krém či gel. Vousy se zjemní a bude snazší se jich zbavit. Poté stačí vzít holicí strojek (žiletka by měla být vždy velmi ostrá, pravidelně se musí měnit) a začít holit – ovšem pouze po směru růstu vousů, jinak hrozí poranění pokožky a také nepříjemné zarůstání chloupků a vousů. Po holení je nutné použít zklidňující vodu či emulzi po holení (pro citlivou pokožku se vyrábějí speciální hydratační přípravky, které pleť nedráždí).

Jestliže vám tuto otázku položí náctiletá dcera, mluví především o depilaci chloupků v podpaží a na nohou. Tady platí podobná pravidla – používat speciální pěny na holení (chloupky mnohem lépe zjemní než např. sprchové gely a mýdla) a holit po směru růstu chloupků. Pokožku je poté nutné ošetřit hydratačním mlékem.

„Jak poznám, že už jsem připraven/a na sex?“

Na tuhle otázku nelze tak jednoznačně odpovědět – u každého totiž nastává ona „připravenost“ v různém věku. Vždy je ale třeba dítěti zdůraznit, že první milování by mělo být jednoznačně dobrovolné a mělo by mu v první řadě přinést radost a potěšení. Rovněž by si váš potomek měl být jistý, že jeho partner/ka je tou pravou osobou, s níž chtějí tento zážitek prožít, a že je do sexu nijak nenutí. S dítětem byste rovněž měli probrat zásady bezpečného sexu.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat