Kdy říct dítěti, že existuje sex?

Od kdy děti vnímají anatomické rozdíly mezi mužem a ženou? Je předčasné říkat potomkovi předškolního věku, co se odehrává v těle kamarádky Marušky, když dospěje a dostane menstruaci? Víme, proč začít s vysvětlováním, dokud je čas! Platí totiž, že čím dřív, tím líp!

Sami rodiče mají často se sexuálními předsudky, pocity nebo prožitky problémy, a tak tápají, jestli a kdy vůbec mají začít se sexuální výchovou svých dětí. Není příliš brzy? Co teď, když už je dítě zvídavé? Máme překonat stud a začít s ním o tom mluvit? Nebo je lepší spoléhat se na školu, kde se dítě díky výuce přiučí základním znalostem? Takové i mnohé další otázky trápí nejednu maminku i nejednoho tatínka.

Kdo je tu na odpovědi? Nejdřív rodiče, pak škola a média

Prvním zdrojem informací, „jak to vlastně mezi mužem a ženou chodí“, by měli být rodiče, domnívá se sexuolog Ondřej Trojan. Aby ne. Dle jeho tvrzení děti vnímají sexualitu v tom nejširším slova smyslu již od narození, respektive doby kojení, kdy rozeznávají příjemné zážitky od těch negativních. Navíc erekce byla pozorována už u několikatýdenních chlapečků a masturbace u několikaměsíčních holčiček. Hlubší poznávání lidského těla a jeho funkcí přichází s hrami „na doktora“, které mohou vypuknout u dětí předškolního věku, často logicky v kolektivu ve školce. „Nedávno jsme řešili případ, kdy skupina chlapečků osahávala v rohu společenské místnosti dívenku. Chtěli jí do přirození strkat hračky,“ vypráví učitelka mateřské školky ze severu Čech, a dodává, že okamžitě celou věci začali řešit s rodiči.


Je vás rodinný rozpočet v minusu?
Spolu to změníme! Volejte kartářku Elenu

Využít by se mělo nízkého věku dítěte

Ti se pravděpodobně ptali: Co teď? Prvotně měli mít na paměti, že dítě je schopno mluvit o sexu bez zábran a studu tak do devíti let věku. Proto se maminkám a tatínkům klade na srdce, aby svým ratolestem dopřáli základního sexuálního poučení co nejdříve. Tedy v období, kdy děti realitu přijímají bez předsudků, zábran, zkrátka bezprostředně. Tento moment je klíčový, neboť podle sexuologa Petra Weisse se později děti začínají chovat jako dospělí, takže v mnohých případech o sexu odmítají hovořit, cítí se trapně, je jim studno. Proto nebuďte podobní!

O čem se s ratolestí bavit?

Vy, jakožto rodič pro své dítě uděláte nejlépe, když s ním proberete nejen základní popis reprodukčních orgánů a tajemství rozmnožování, nýbrž i témata antikoncepce, ochrany před zneužitím, pohlavními chorobami a zvláštním sexuálním chováním jako orientace, deviace a podobně. Dosáhnete toho, že informované dítě bude k sexuálnímu životu přistupovat zodpovědněji. Uvědomí si následky nechtěného početí, zhodnotí, zda je, nebo není příliš brzy začít s pohlavním životem, zváží ochranu před nákazami.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

Absence informací vede k problémům

„Domnívám se, že pouze správně poučený jedinec, který má k dispozici moderní a pravdivé informace o možnostech v této oblasti, se může kvalifikovaně a správně rozhodovat o svém sexuálním chování a svém sexuálním štěstí,“ nechává se slyšet Petr Weiss ve své knize Sloupky o sexu. Budiž tedy pravdou, že nedostatečná informovanost je spíš k neprospěchu věci a že předsudky do výchovy dětí nepatří, protože právě hlavně ony mají právo na adekvátní sexuální poučení.

A kdy jste se do sexuálních témat s dětmi pustila Vy?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat