Skryté ftaláty v plastech mohou vyvolat ADHD

V posledních třiceti letech výrazně přibývá dětí, které mají poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Tento problém je důsledkem řady faktorů. Jedním z nich jsou prokazatelně ftaláty, které se užívají při výrobě plastových hmot. Do těla se dostávají nejčastěji s vodou a potravou, které jsou baleny do plastů obsahujících ftaláty. Ale ftaláty jsou obsaženy také v kosmetice a parfémech. Nebezpečné sloučeniny přitom negativně ovlivňují hormonální systém člověka a jsou zřejmě rovněž karcinogenní.

Co je ADHD?

Hyperaktivita, hyperkinetické poruchy, tedy přesněji porucha pozornosti s hyperaktivitou (zkratka ADHD) je dušení porucha, která je diagnostikována asi pěti procentům dětí v rámci celé populace. Odborníci přitom dodávají, že asi 50 procent dětí s ADHD si poruchu přinese i do dospělosti.

Proč si dát pozor na ftaláty

Vědci z USA vyšetřili moč dospívajících s ADHD a zjistili, že tito adolescenti mají vyšší koncentrace ftalátů v moči než teenageři, kteří poruchou pozornosti s hyperaktivitou netrpí.

Ftaláty se v těle člověka chovají podobně jako mužské pohlavní hormony androgeny.

„Chemické sloučeniny narušující hormonální systém jsou používány v širokém spektru konzumních výrobků, což vede k tomu, že jsme jim vystaveni téměř všude. Tato studie naznačuje, že působení těchto látek, zvláště určitých ftalátů, během dospívání může souviset s rozvojem ADHD,“ tvrdí epidemioložka Jessica Shoaff z Harvardovy univerzity.

Na každé dvojnásobné množství ftalátů v moči připadá nárůst rizika rozvoje ADHD 1,34krát.

Jak poznat zlobení od ADHD?

Jen tak stanovit rozdíl mezi běžným zlobením a ADHD laik prostě nedokáže, je potřeba navštívit psychologa či psychiatra. Diagnóza se stanovuje speciálním vyšetřením ve spolupráci s dalšími odborníky, například neurologem.

Stanovení diagnózy bývá mnohdy pro rodiče úleva. Nejenže jim odborníci poradí, jak s dítětem komunikovat, ale především se smíří s faktem, že některé věci prostě vlastními silami neovlivní. Konečně totiž zjistí, že nejsou neschopnou mámou nebo neschopným tátou, ale zkrátka rodičem dítka s ADHD.

Dítě, u něhož byla diagnostikována tato porucha, je nesoustředěné, hyperaktivní a impulzivní. To jsou hlavní projevy ADHD. Rovněž při navazování kontaktů s vrstevníky nastávají problémy, také s autoritami ve školce a především pak ve škole. Přitom děti netuší, že dělají něco špatně. A rodiče dětí s ADHD neustále poslouchají, že mají potomka lépe vychovat.

Hlavně neztrácet nervy!

Důslednost a trpělivost, to jsou hlavní vlastnosti, které v sobě budou muset rodiče dětí s ADHD objevit a využít je na maximum. Dítěti s ADHD je potřeba vše opakovat několikrát, říkat věci postupně, vést ho krok za krokem – a stále dokola.

Samozřejmě nelze všechno neustále omlouvat tím, že za to dítě nemůže. Člověk musí být důsledný a trvat na svých pokynech. Problém je, že dítě si není schopno zapamatovat několik pokynů najednou. Proto mu je opakujte postupně.

Tyto děti mají navíc často problém i s motorickými dovednostmi, některé úkony (od držení tužky až po některé sporty) jim proto mohou činit větší potíže než jejich vrstevníkům. Hlavním znakem je impulzivnost, zkrátka udělají přesně to, co je v tuto chvíli napadne. I proto je dobré nenechávat je příliš dlouho bez dozoru.

Zkouška i pro partnery

Nejen samotné děti, ale i ostatní rodinní příslušníci jsou tímto „postižením“ ovlivněni. Výchova dítěte je velmi náročná a mnohdy se může zdát, že i přes veškerou snahu to k ničemu nevede.

Všechny problémy s dítětem se pak přenášejí do partnerského vztahu rodičů. To, co jiné děti zvládnou bez problémů, musejí rodiče dítě s ADHD krůček po krůčku naučit. A to včetně vztahů s vrstevníky, navazování a udržení kontaktů s nimi. Takové děti se snadno stávají terčem šikany ze strany spolužáků.
Je dobré, když rodiče i děti navštěvují terapeutické skupiny, kde se mohou podělit o své starosti, ale najdou také rady, jak vše zvládnout.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat