Co mít na paměti jako maminka žáčka mateřské školy

V září vkročí spousta dětí poprvé do školky. A to neznamená změnu jen pro samotné dítko, ale i jeho okolí, především rodiče. Co tedy dodržovat a na co dbát?

I ve školce platí několik základních pravidel, která usnadní život nejen paním učitelkám, ale především vašemu dítěti a vám. A co mít na paměti především?

Hlídejte čas

Vyplatí se dítě vodit do školky hned ráno, tak totiž zajistíte, že se přirozeně včlení do kolektivu – když jej totiž přivedete později, ostatní už si budou hrát nebo se věnovat jiným společným aktivitám a váš potomek se bude cítit odstrčený (může se stát, že oprávněně, děti bývají občas sobecké a nechtějí mezi sebe pustit „opozdilce“, pokud už mají v rámci skupinky „rozděleny úlohy“).

A hlídat čas je dobré i odpoledne, když máte dítě vyzvednout. Samozřejmě se může stát, že vám ujede autobus, uvíznete v zácpě, schůzka se protáhne neúnosně dlouho a vy nestíháte. Ale snažte se, aby se to stávalo co nejméně. Nejenže nebudete zdržovat paní učitelky, ale vaše dítě se nebude muset bát, že jste na něj zapomněla nebo ho už nechcete (zdá se vám to absurdní? děti mají hodně bujnou fantazii), když už si všechny maminky pro své potomky přišly, zatímco vy ne.

Obědy se spraví

Většina dětí nemá s jídlem ve školce žádné větší potíže, ale jsou dítka, která – přestože jsou doma schopná spořádat cokoli, co vidí – se odmítají svačinek či obědů ve školce byť jen dotknout. Nijak kvůli tomu nevyšilujte, nevyhrožujte potomkovi, ono se to postupem času spraví samo. A i paní učitelky obvykle vědí, co dělat, a dítěti pomohou. Pokud to tedy bude případ i vašeho dítka, prostě mu dávejte po dobu, než se vše vrátí do správných kolejí, větší snídaně a pak odpolední svačiny, aby nemělo hlad a dostalo všechny živiny, jež potřebuje.

Základní dovednosti natrénujte doma

Ve třech či čtyřech letech, kdy většina dětí začíná navštěvovat školku, by už měl váš potomek zvládat bez problémů základní úkony – samostatně se najíst, obout se, zavázat si tkaničky, dojít si na záchod apod. Mimo jiné tím značně usnadníte chod celé školky – dovede si představit, jak by to vypadalo, kdyby učitelka musela nakrmit 20 dětí nebo všem zavázat tkaničky? V podstatě by nedělal nic jiného. A od toho školka skutečně není…

Účastněte se akcí

Spousta školek pořádá v průběhu roku nejrůznější besídky a akce, na něž zve rodiče svých žáčků. Choďte – alespoň jeden z rodičů – na všechny (nebo se o to alespoň snažte). Nejenže dostanete příležitost na vlastní oči vidět, jak si vaše dítko vede, ale poznáte lépe ostatní děti, rodiče i paní učitelky.

Jmenovky a zase jmenovky

Děti mají úžasný talent ztratit jakoukoli věc, kterou si s sebou do školky vezmou, včetně oblečení a bot. Takže na všechno trpělivě našijte štítky se jménem vašeho potomka. Usnadníte si hledání – označen věci se totiž ke svému původnímu majiteli vrací obvykle dříve a snadněji než ty neoznačené.

A co jste dělali?

Některé děti poté, co si je rodiče vyzvednou ze školky, dokáží hodiny a hodiny dopodrobna popisovat, co, kdy, jak a s kým celý den dělaly. Ovšem z některých dětí aby člověk páčil sebemenší informaci. Na otázku: „Co bylo dneska ve školce?“ Odpovídají tradičním: „Nic.“ Pokud je to případ i vašeho potomka, budete muset být vynalézavější. Namísto otázek s otevřeným koncem budete muset vymyslet nějaké konkrétnější. Třeba: „A s kým sis dneska hrál?“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat