Vychytávky pro efektivní čištění zubů u dětí

S nedostatečnou ústní hygienou se podle stomatologů potýká až 70% dětí. Důvodem však není ani tak dlouhý interval mezi jednotlivými čištěními, jako špatná technika a málo času, který ústní hygieně věnujeme. Existuje však mnoho vychytávek, které vám pomohou nedostatky odhalit, případně jim předejít.

Sonické kartáčky

Ačkoli zubní lékaři apelují na rodiče, aby vedli své děti k osvojení správné techniky čištění zubů klasickým kartáčkem, nezavrhují ani ty elektrické. Zejména sonické zubní kartáčky mohou mít výrazný vliv na kvalitu dětského chrupu, jelikož se jeho malí uživatelé mohou soustředit pouze na posouvání se po jednotlivých zoubcích. O samotné čistění už se postará tento skvělý pomocník, jehož kmitavý pohyb vytvoří ze směsi zubní pasty, vody a slin velmi účinnou suspenzi, která společně se štětinami kartáčku odstraní zubní plak intenzivním stíráním. Děti čištění zubů s elektrickým kartáčkem baví mnohem více než s tím běžným. Mnoho modelů má také světelný nebo zvukový indikátor, který hlídá délku samotného čištění. Některé typy lze dokonce propojit s chytrým telefonem nebo tabletem, kde mohou děti sledovat pomocí zábavné animované aplikace, jak dobře si zoubky čistí. Interaktivní zvířátko je pohlídá za vás.

Přesýpací hodiny

Pokud přece jen dáváte přednost klasickým kartáčkům nebo váš elektrický nedisponuje indikátorem doby čištění, pořiďte dětem malé přesýpací hodiny. Stojí pár korun, seženete je snad v každé drogerii a nebudete si už muset lámat hlavu, jestli byla doba čištění malých zoubků dostatečná. Hodiny přesýpají nejčastěji přibližně tři minuty, což je dostatečně dlouhá doba na důkladné vyčištění chrupu.

Indikátor zubního plaku

Mezi vychytávkami v oblasti ústní hygieny jednoznačně kraluje indikátor zubního plaku. Jde o tmavě modrou tekutinu, kterou pomocí vatové tyčinky nebo štětečku nanesete po čištění na zoubky, rozetřete po celé ploše a vypláchnete. Indikátor plaku se usadí na nedostatečně vyčištěných místech chrupu a odhalí všechny nedostatky. Tam, kde zůstal plak vytvořený v posledních hodinách, bude zub zbarven dorůžova. Plak starý dva a více dnů se ukáže jako tmavě fialový. Výhoda indikátoru tkví v tom, že dokud jej ze zubů nevyčistíte, nikam nezmizí. Bez čistých zubů tedy vaše dítko z domu neodejde.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat