Sledování „animáků“ často vede k agresivitě dětí

Sledování animovaných pohádek a filmů je v dnešní době jednou z nejčastějších náplní trávení volného času našich ratolestí. Zamysleli jste se však někdy nad tím, jaký na ně mohou mít vliv? Často jsou tyhle nevinně vyhlížející pořady totiž plné násilí. Aniž bychom si to uvědomovali, děti si mnoho špatných vlastností filmových postav zafixují. Nebo vám tato teorie připadá přehnaná?

Základem je násilí

Ať chcete, nebo ne, základním kamenem snad všech animovaných pohádek, je násilí. Samozřejmě, že situace, kdy kocour Tom bije chudáka myšku Jerryho kuchyňským náčiním, případně mu to vychytralý myšák vrací, když po něm vrhá nože, je vtipná, jenže i když na konci dojde k usmíření, akční děj je v porovnání s dobrým koncem mnohem zapamatovatelnější a drží se v podvědomí malých diváků mnohem déle, než to ostatní. Není divu, že děti mají sklon řešit rozbroje s kamarády stejným způsobem, a co hůř, často jim to připadá zábavné.

Asijská výchova

Snad nejprotkanější násilím jsou jednoznačně seriály asijské. Chápeme, že v jejich kultuře má bojové umění téměř nadpozemský význam a ve vzájemných bojích nejde o to soupeři ublížit, ale získat si jeho respekt a úctu, ale vážně to naše děti pochopí? V televizi zachytí jen barevné příšerky, které jsou drženy v plastovém vězení, dokud nejsou vypuštěny za účelem zlikvidování příšerky, kterou si přivlastnil soupeř? Jaké ponaučení z toho pro děti plyne?

Malí vs. velcí

Malým dětem se jen špatně vysvětluje, že to, jak se chovají ke svým vrstevníkům, není vhodné, když jim denně několik hodin promítáme velmi podobné scénáře, které jsou jim následně vyčítány. Proto byste měli mít vždy dobrý přehled o tom, na co se vaše děti v televizi dívají. Učitelky z mateřských školek by mohly vyprávět, jak agresivní dovedou být tihle malí tvorečkové.

U větších dětí jde často o připodobňování se svému idolu. Svým způsobem si uvědomují, že je něco špatně, ale akční postavička je prostě natolik imponuje, že chtějí být v její kůži, jak jen to je možné. Na vině však nutně nemusí být jenom animované filmy. U školních dětí se výchovní poradci stále častěji setkávají se situacemi, kdy se děti společně s rodiči dívají na stejné pořady, které jsou často plné násilí. Vraždy, násilí, vyhrožování, krádeže a zneužívání lidí jsou mnohdy celovečerní náplní televizního programu. Tomu, aby podobné snímky sledovaly děti mladšího věku, by měl však každý rodič bránit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat