Nejčastější dětské letní úrazy

Plavání, skákání na trampolíně nebo jízda na kole. To jsou aktivity, které v létě provozují celé rodiny. Kvůli nim však mají lékaři v nemocnicích plné ruce práce. A to doslova.

Prázdniny jsou v plném proudu a teplé počasí venkovním aktivitám jenom přeje. To, co se zpočátku jeví jako velká zábava, ale nemusí skončit vždycky šťastně. Lékaři sloužící na dětských pohotovostech by mohli vyprávět! Co je právě v létě zaměstnává nejvíce?

Pomozte, moje dítě spadlo z kola!

Statistiky uvádějí, že karamboly na kole patří mezi nejčastější letní úrazy. Souhlasí s tím i odborníci, kteří apelují na to, aby každý cyklista nosil ochrannou helmu. Ta podle nich dokáže snížit riziko poranění mozku i hlavy o celých 88 procent. Kromě této pomůcky se malým i větším sportovcům vyplatí pořídit také chrániče loktů a kolen, které v případě pádu tlumí nárazy a omezují pravděpodobnost zranění.

Ani trampolína není zcela bezpečná

Trampolína je obvyklým vybavením nejedné zahrady. A podle všeho to vůbec není dobře. „V průběhu prázdnin se na našem oddělení takřka denně setkáváme s vážnými úrazy způsobenými trampolínou, jako jsou například pohmožděniny nebo otevřené zlomeniny horních končetin či stehenních kostí. Nabádáme proto všechny rodiče, aby nepropadali falešnému pocitu uklidnění, když je okolo trampolíny natažená síť. Nehodám totiž určitě nezabrání,“ varuje lékař Ferdinando Mirarchi, který působí ve Všeobecné nemocnici v americkém Pittsburghu.

Dělejte něco, tam se někdo topí!

Nejen domácí bazén, ale i přehrada, lom, jezero nebo moře představuje pro naše nejmenší život ohrožující hrozbu. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je utonutí druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí ve věku od jednoho do čtyř let. Vodní radovánky se mohou fatálně vymstít i dobrým plavcům, proto je při nich důležitý neustálý dohled dospělé osoby. Jde-li o ten zmíněný bazén, pokud není oplocený ani jinak zajištěný, buďte vždy poblíž. A zakryjte ho pokaždé, když se nepoužívá. Mnohdy totiž stačí vteřina, kterou bohužel už nevrátíte.

Zdroje: medstarhealth.org, urgencyroom.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat