Děti a chuť na sladké: Co je pravdy na tom, že jim to pomáhá růst?

23.11.2012 | Děti a rodina

Jak každý rodič ví, děti milují sladká jídla. Lékaři z amerického státu Washington nyní přišli s novým výzkumem, který poukazuje na to, že slabost pro sladké má biologický podklad a je u dětí spojena s obdobím růstu.

Po celém světě dávají děti v porovnání s dospělými přednost sladkým pokrmům. Růst dítěte je energeticky velmi náročný děj. Při rychlém růstu významně vzrůstá spotřeba kalorií. Děti jsou tak nejspíše od přírody naprogramovány, aby měly rády sladkou chuť, neboť je vede ke zdroji energie, který pro svůj růst potřebují.

Aby lékaři zjistili, jak tedy chutě u dětí s dospíváním souvisí, rozhodli se prozkoumat vztah mezi upřednostňováním sladkého a růstem i pohlavním dospíváním u dětí ve věku 11–15 let. Výsledky výzkumu naznačují, že zvýšená chuť na sladké je spojena s vyšší rychlostí růstu a že klesá v období, kdy se růst zpomaluje, až případně zcela zmizí. Děti byly rozděleny na dvě skupiny – do první byly zařazeny ty, které měly více rády sladké, do druhé ty, které jej tolik nepreferovaly. Děti, které po sladkostech toužily méně, měly také v krvi nižší hladinu markeru souvisejícího s růstem kostí. To je známkou propojení mezi chutí na sladké a biologickou potřebou. Když se tyto markery v krvi snížily s tím, jak končilo období růstu, klesla u dětí i chuť na sladké.

Ostatní biologické faktory dospívání, jako je puberta nebo hladina pohlavních hormonů, chuť na sladké nijak neovlivnily.

Dle autorů studie je nyní tedy zřejmé, že zvýšená touha po sladké chuti je spojena s tělesným růstem. Další otázkou pro vědce je zjistit, jaký působek spojený s růstem v mozku signalizuje energeticky náročné období a ovlivňuje tak chuť na sladké.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat