Zabavte předškoláky v autě. Cestu ulehčíte i sobě

Mysleli jste si, že nejhorší cestování je s miminem, které se najednou uprostřed rušné silnice či dálnice bez možnosti zastavit srdceryvně (a hlasitě) rozpláče, takže netušíte, jestli se něco vážného neděje, ale nemůžete přestat řídit a jít věc řešit? Pak jste ještě asi necestovali s předškolákem…

Odrostlejší mimino či batole v autě zabavíte třeba oblíbenou hračkou, s níž stráví čas, dokud neusne. Dítě mezi 3 či 4 a 6 lety už jen tak „rohlíkem neopijete“. Ani u nich nemůžete čekat, že se budou po celé dvě hodiny jízdy v klidu kochat ujíždějící krajinou za oknem auta. Děti v tomhle věku potřebují mnohem více podnětů. Takže jak přežít dlouhé výlety autem ve zdraví?

Zkuste třeba…

… pustit oblíbené písničky.

Jistě, nejrůznější dětské odrhovačky nejspíš nebudou váš šálek čaje (zvláště když jejich tvůrci mají poslední dobou pocit, že dobrá písnička pro dítě musí mít absolutně stupidní text), ale pořád jsou dvě hodiny takovýchto „hudebních dílek“ snesitelnější než vřeštící, unuděné dítko, jež se za každou cenu dožaduje pozornosti a už mu (stejně jako vám) moc trpělivosti nezbývá.

… pustit oblíbenou pohádku.

Pokud nemáte v autě instalovaný DVD přehrávač (některá moderní auta jím disponují), investujte do přenosného (není nijak drahý). Můžete „obětovat“ o svůj notebook. Pusťte dětem oblíbený pořad, na hodinku dvě budou mít o zábavu postaráno a cesta jim rychle uběhne.

… přibalit svačinku.

Jedna věc je znuděné dítě, druhá znuděné a hladové dítě. Taková kombinace je bez nadsázky vražedná. Takže se smiřte s tím, že zadní sedadla nebudou vypadat jako nová, a přibalte na cestu nějaké ovoce, sušenky, pitíčka…

… vzít hračky.

Samozřejmě těžko přibalíte autodráhu nebo domeček pro panenky, ale nějaké hračky se hodí vždycky. Nejlepší jsou ty, jež nezaberou příliš místa a nedělají mnoho randálu. Děti zabaví… alespoň na chvíli…

… vzít knihy.

Většina předškoláků sice neumí číst, ale i tak mají listování v knihách rádi. Proč toho nevyužít? Přibalte na cestu nějakou jejich oblíbenou (dobré je tuto věc konzultovat předem) a nechte je „číst“.

… hrát slovní hry.

Předškoláci už mají velkou slovní zásobu – využijte toho. Hrajte nejrůznější hry (nepodceňujte starý dobrý slovní fotbal), zkuste třeba společně na střídačku vymýšlet pohádku, hádejte, jakou barvu bude mít auto, které pojede proti vám, zkrátka buďte kreativní. Jen se snažte nevybírat hry, které příliš odvedou vaši pozornost od řízení!

… dodržovat pravidelné přestávky.

Ani dospělého nebaví několik hodin sedět na sedadle. Takže nezapomínejte dopřát dětem vždy po určité době (záleží na věku a povaze dítěte) příležitost vystoupit z auta a protáhnout se. Vybije trochu přebytečné energie a bude klidnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat