Menší děti mylně identifikují původ některých jídel

Malé děti se učí stravovat v rodině. Jsou odkázány na to, co slyší, vidí a co jim koupí a servírují jejich rodiče. Že by zrovna v tomhle byla ta chyba? Podle nové studie si více než 40 % dětí myslí, že slanina pochází z rostlin a hranolky jsou nějaký druh masa!

„Jablko je ovoce, okurka zelenina a tohle, miláčku, je maso.“ Dítě se postupně učí novým slovům, vjemům a chutím. A později může být, aspoň co se týče stravovacích návyků, pěkně vybíravé. Roli v tom pochopitelně hraje i nevědomost. Nová studie, kterou publikoval magazín Journal of Environmental Psychology, poukázala na to, že některé děti mají ve znalostech o původu potravin mezery.

Slanina jako rostlina?

Vědci požádali 176 amerických dětí ve věku od čtyř do sedmi let, aby mimo jiné roztřídily 13 potravin podle jejich původu, a to na rostlinné, nebo živočišné. I když při jednání s tak mladými účastníky byla určitá míra chyb nevyhnutelná, výsledky způsobily rozčarování.

16 procent zúčastněných chybně určilo původ jablka: nejsprávněji identifikované jídlo ze skupiny. „Pokud jde o maso, procento dětí, které tvrdí, že hamburgery, párky v rohlíku a slanina pocházejí z rostlin, se pohybovalo od 36 do 41 procent. Dokonce i kuřecí nugety, jídlo, které má ve svém názvu zvíře, bylo velmi často kategorizováno jako rostlina,“ uvedli akademici z Univerzity Furman, která sídlí v Greenville v Jižní Karolíně.

Zvířata jsou (ne)poživatelná

Obecně se dětem dařilo o něco lépe identifikovat potraviny rostlinného původu. Po jablkách měla mrkev druhý nejsprávněji určený původ. Hranolky však představovaly zádrhel. Ve skutečnosti celých 46 procent dětí uvedlo, že patří do skupiny živočišného původu. Ve druhém kole se vědci dětí ptali, co je a není poživatelné. Odpovědi opět byly trochu šokující. Krávy, prasata a kuřata se podle 77 procent dětí nejedí.

Ten nejlepší čas na veganství

„Současná studie naznačuje, že děti jedí maso nevědomky a možná v rozporu se zaujatostí vůči zvířatům jako zdroji potravy. Dětství proto může představovat jedinečnou příležitost, během níž lze ratolesti snadněji přivést k rostlinné stravě,“ dodali vědci.

Na obhajobu těch nejmenších platí, že třeba taková veganská slanina, ve které hlavní roli hraje sója, skutečně existuje. V dnešní době je tedy orientace v potravinách a jejich původu složitější, zvlášť když se někteří výrobci předhánějí v tom, kdo s pomocí veganských surovin maso nejlépe napodobí. To ale nic nemění na faktu, že dospělí s těmi nejmenšími o stravě evidentně nemluví v dostatečné a jim pochopitelné míře.

Zdroje: foodandwine.com, cookinglight.com, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494421001584






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat