Mateřství v pozdějším věku prodlužuje život

Někdo odkládání mateřství odsuzuje, jiný v něm naopak vidí pozitiva. A jedno pořádné nedávno objevili i vědci. Porod po Kristových letech prý může prodloužit délku života! Jak moc?

Na mateřství je času dost. Že by šlo o heslo moderní doby? Vypadá to tak. Průměrný věk prvorodiček v Evropské unii už dosáhl 30 let (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210224-1). Budování kariéry, nedostatečná finanční zajištěnost, prodloužená doba studia nebo touha po cestování – tohle všechno mohou být důvody, proč založení rodiny jaksi není na pořadu dne. Ačkoli s sebou těhotenství po třicítce nese jistá rizika, která se týkají kupříkladu větší pravděpodobnosti potratů a dalších komplikací, určité výhody jsou tu také. Vyváží se tady pro a proti? To je na zvážení.

Trochu jiný pohled na věc

„S rostoucím věkem jsou lidé mentálně flexibilnější, tolerantnější a obecně klidnější. Psychická zralost může vysvětlovat, proč jsou starší matky vyrovnanější a trpělivější, takže svým dětem tolik nenadávají a fyzicky je netrestají. Tento styl rodičovství může přispět k pozitivnímu psychosociálnímu prostředí, které se příznivě podepíše na celé výchově,“ vysvětluje dánský psycholog a autor knih Dion Sommer (https://neurosciencenews.com/older-mothers-psychology-6271/) z univerzity v Aarhusu. Je tu ale i jiná věc, která opožděnému mateřství hraje do karet.

Kdo si počká, ten bude žít déle

Studie uskutečněná lékařskou fakultou v Bostonu (Boston University School of Medicine), jejíž poznatky zveřejnil akademický žurnál Menopause, naznačuje, že porod po 33. roce života významně zvyšuje naděje na dlouhověkost (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270889/). Opravdu je něco takového možné?

„Věk při posledním porodu může být významným ukazatelem stárnutí. Přirozená schopnost mít dítě později jasně ukazuje na situaci, že dámský reprodukční systém stárne o něco pomaleji, tudíž i zbytek i celého těla. Zřejmě v tom hrají roli určité genové variace,“ překvapuje profesor medicíny a spoluautor studie Thomas Perls. O jaké prodloužení že se tu jedná? Starší matky by se prý bez větších obtíží mohly dožít i 95 let!

Zdroje: time.com/2922235/mothers-birth-pregnancy-aging/, europa.eu, eurekalert.org/news-releases/884368, https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210224-1, https://neurosciencenews.com/older-mothers-psychology-6271/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270889/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat