Léčba plenkové vyrážky z domácích zdrojů

Obvykle nemusíte běžet do lékárny. Plenková vyrážka se dá s trochou štěstí vyléčit i s pomocí domácích zdrojů. Po čem sáhnout a jak připravit sedací koupel?

Vyrážka z plenky je běžný stav, který může způsobit, že je dětská pokožka podrážděná, citlivá na dotek, červená a bolavá (1). Většina případů se vyřeší jednoduchými změnami návyků. Abyste se vyrážky zbavili, plenku kontrolujte častěji a vyměňte ji ihned, jakmile je mokrá nebo znečištěná. Jemně očistěte oblast genitálií mýdlem a vodou a pleť nechte důkladně uschnout. Následně použijte krémy a masti obsahující oxid zinečnatý. Ten pomáhá zklidňovat pokožku a chrání ji před vlhkostí.

Pečlivě však sledujte složení výrobku a sledujte, zda neobsahuje drsné nebo vysušující chemikálie. Jde zejména o ftaláty, hliník, parabeny, SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate) (2). Chcete-li mít jistotu, že se vyhnete všemu umělému, vsaďte spíš na přírodní složky, jež podporují hojení vyrážek (3).

Jablečný ocet

Když vaše dítě sedí příliš dlouho v mokré nebo pokakané plence, pokožka se může stát příliš zásaditou. Přidejte dvě polévkové lžíce jablečného octa do misky s vlažnou vodou a do roztoku namočte zadeček miminka (alespoň na 10 minut). Pokožku jemně osušte a nechte ji oschnout – ideálně na vzduchu. Pokračujte přírodním hydratačním krémem, třeba s heřmánkem, šalvějí či měsíčkem lékařským.

Gel z aloe vera

Zatímco čistá šťáva z aloe vera může být trochu tekutá, gel ze sukulentu aloe vera zůstává na místě a zklidňuje podrážděnou pleť. Prsty naneste malé množství gelu na postižená místa a nechte ho vstřebat. Aloe je antimikrobiální, vyživující a hydratační – a antioxidanty, které obsahuje, podporují superrychlé hojení.

Jedlá soda

Vysoce alkalické soli v jedlé sodě pomáhají neutralizovat kyselost a bakterie způsobené plenkovou vyrážkou. Smíchejte dvě polévkové lžíce jedlé sody s vlažnou vodou a aplikujte na zadeček dítěte měkkým hadříkem. Pokožce se okamžitě uleví.

Kdy navštívit lékaře?

Plenková vyrážka obvykle odezní během 2 až 3 dnů. Pokud k tomu nedojde, plenková dermatitida se zhorší nebo se na kůži vašeho dítěte objeví vřídky, poraďte se se svým lékařem. Lékařskou péči neoddalujte ani v případě, kdy má miminko horečku, z vyrážky vytéká hnis a dítě je úzkostlivější než obvykle. V závislosti na tom, o jaký typ vyrážky se jedná, může se lékař rozhodnout pro antimykotický nebo antibiotický krém.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651417/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027557/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat