Z mého dítěte bude vášnivý čtenář!

Pokud jako rodiče patříte k milovníkům knih, jistě si přejete, aby i váš potomek objevil kouzlo psaných příběhů a světa fantazie. Jenže jak víme, počet dětí, které pravidelně čtou, je v současnosti o mnoho nižší než dříve. Jak vychovat z toho svého vášnivého čtenáře?

Jako rodiče můžete náklonnost dítěte ke knihám ovlivnit víc, než si možná myslíte. Základem samozřejmě je, že jim budete denně číst – a to už od jejich útlého dětství! Nepodceňujte obrázkové, gumové či plyšové „knížky“, podle nichž se i ty nejmenší děti učí třeba hlasy zvířátek apod. Když s nimi budete sedět a povídat si o vyobrazených předmětech či zvířatech, naučí se brát knihu jako prostředek sociální interakce a především zábavy.

Těm větším čtěte příběhy před spaním, nebo jen tak přes den, když je potřebujete zklidnit či odvést jejich pozornost. Mimochodem, spousta rodičů si myslí, že když se jejich potomek naučí sám číst, už není třeba mu předčítat. To ovšem zdaleka není pravda! Děti si při vašem předčítání osvojí melodii našeho jazyka, odpočinou si (zvláště pro čtenáře-začátečníky není čtení vždy jen odpočinek) a hlavně – nejdůležitější je pro ně čas, který s ním strávíte!

Vybírejte podle zájmů

Děti mívají v různých fázích života nejrůznější předměty zájmů – jednou jsou to dinosauři, podruhé roboti, princezny, kouzelníci, mašinky… Možností je nepřeberně a věřte, nebo ne, téměř na každou z nich je možné najít adekvátní knihu. Takže toho využijte a čtěte dětem příběhy právě o tom, o co se nejvíce zajímají. Ukážete jim, že knihy jim toho mohou pokaždé mnoho nabídnout.

Větší děti zase oscilují mezi jednotlivými žánry – od pohádek přejdou třeba k fantasy nebo science fiction, snad každá dospívající dívka má období, kdy čte tzv. červenou knihovnu, mnoho chlapců si oblíbí hrůzostrašné příběhy, později třeba špionážní romány apod. Nezdráhejte se jim proto koupit knihu podle oblíbeného žánru – co na tom, že nejste zrovna fanoušek příběhů, kde si chudá dívka vždy vezme úžasného milionáře, nebo kde mezi sebou válčí krvelační zombíci a upíři.

Vděčné ságy

Poslední dobou bývají mezi mladšími, ale i staršími čtenáři oblíbené několikasvazkové příběhy. Jmenujme třeba Harryho Pottera, Stmívání, Hladové hry, Pravou krev nebo Píseň ledu a ohně. A našlo by se i mnoho dalších, které jen nemusejí být tak populární (což vždy nemusí nutně znamenat, že nejsou kvalitnější). Čtení příběhů na pokračování má v sobě jisté kouzlo. A zrovna tak čekání na další díl.

Oblíbení autoři

Tak jako existují oblíbení autoři ve světě literatury pro dospělé, existují i v literatuře dětské. Pokud víte, že se vašemu potomkovi líbila kniha od některého spisovatele, povzbuďte ho v četbě i dalších děl z pera tohoto autora! Je tu totiž mnohem větší pravděpodobnost, že bude malý čtenář nadšený z druhé knihy podobně jako z té první.

Vsaďte na klasiku

Ačkoli doba i děti se mění, přece jen je klasika, která se líbí malým čtenářům napříč generacemi. Tak jako ti nejmenší zbožňují tradiční pohádky (podobně jako jejich rodiče, prarodiče, praprarodiče atd.), o něco starší čtenáři pak budou „ujíždět“ na podobných příbězích jako my. Tak proč jim nepředložit knížku, kterou jste jako dítě zbožňovali? Uvidíte, že většina se setká s úspěchem.

Zábava nezklame

Humorné příběhy jsou skvělým způsobem, jak naučit děti lásku ke čtení. A v oblasti dětské literatury je jich víc než dost. Jen si zkuste zadat do vyhledavače heslo „humorné knihy pro děti“. Možná budete překvapeni, kolik děl najdete. Smíchu není nikdy dost, proč ho nedopřát i vašim potomkům?

Nepodceňujte komiksy

Pokud máte pocit, že komiks není „opravdová kniha“, a jejich malého milovníka není tedy možné počítat mezi „opravdové čtenáře“, svůj názor přehodnoťte. Komiksy jsou plnohodnotná literární díla, jen mají víc ilustrací. A i ony rozvíjejí dětskou fantazii a schopnost číst či pracovat s textem. Takže i v jejich čtení svého potomka podporujte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat