Život rodičů malých dětí není zdravý

Zaneprázdněné rodiče to možná nepřekvapí, ale nová studie naznačuje, že mít malé děti může ztížit dodržování zdravé stravy a cvičení.

Být rodičem je krásné a zároveň i náročné. Všechna ta péče o ratolesti, noční vstávání, krocení bolesti při růstu zubů a drobných úrazů, nekončící praní špinavého prádla po hrátkách na hřišti a vysvětlování, proč se děje tohle a tamto, je jednou z nejnáročnějších životních rolí. Snad i proto by se nikdo neměl podivovat nad zjištěním, že rodiče malých dětí jedí víc nezdravého jídla a méně cvičí. Tedy aspoň v porovnání se těmi jedinci, kteří žádné děti nemají.

V kurzu jsou především limonády

Studie (1), která zkoumala více než 1 500 mladých dospělých, zjistila, že ti, kteří mají děti ve věku 5 let nebo mladší, obecně cvičí méně často než nerodiče. A konkrétně maminky podle vědců, jejichž závěry uveřejnil časopis Pediatrics, přijímají více kalorií ve formě slazených nápojů a nasycených tuků, což je špatně (konkrétně se jedná o balíček 400 kalorií navíc). Cukr přispívá k nadváze, tuk zase ucpává tepny (2).

Proč se to děje?

Předpokladem (1) je, že matky volí rychlá a snadná jídla, pokud jde o krmení svých dětí, navíc po svých ratolestech často dojídají, obvykle špagety, kuřecí nugetky a podobně. Souběžně s tím se objevuje myšlenka, že rodiče, a může se jednat i o muže, jsou natolik zaneprázdnění, že na sebe nemají čas. Patříte k nim? Pak se pokuste vyhecovat a zařadit pohyb a sledování jídelníčku do své denní rutiny.

Pokud milujete běh, obstarejte si sportovní kočárek pro jogging, se kterým zabijete dvě mouchy jednou ranou. Protáhnete se a dítě získá nové zážitky sledováním okolí. Co se týče stravovacích návyků, preferujte čerstvou zeleninu a ovoce a krabičkujte. Svačinu tak máte po ruce ve chvíli, kdy se do něčeho potřebujete zakousnout (3).

Síla kolektivu

V případě, že nemáte pevnou vůli, potřebujete motivaci, popostrčit, dohodněte se ostatními maminkami a navrhněte pravidelná setkání. „Aktivity na úrovni sousedství“ jsou efektivní. V partě choďte do parku, jezděte na kolečkových bruslích, plavejte. Kolektiv má skoro až terapeutické účinky (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3081185/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26376619/, (3) názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat