Dítě se střevní virózou. Jak se chránit?

Každý rok, s téměř železnou pravidelností, se mezi dětmi vyskytne střevní viróza, kterou si úspěšně předávají v mateřské či základní škole mezi sebou. Je velmi těžké něčemu takovému zabránit. Jak ale snížit pravděpodobnost, že virus chytnete od svého potomka i vy?

Střevní viróza většinou nemívá nijak závažný průběh (nicméně dramatický být může, to potvrdí každý rodič) a děti se z ní oklepou během několika dní. Pokud však trvá déle, dítěti hrozí dehydratace a provázejí ji vysoké horečky, určitě byste měli vyhledat lékaře (především jedná-li se o velmi malé dítě).

Pravděpodobnost, že virus napadne i vás, je poměrně vysoká, zvláště jste-li vy oním rodičem, který s dítětem zůstane doma a ošetřuje ho. I tak se ale můžete chránit – a je to jednodušší, než byste mysleli. Možná se onemocnění nevyhnete na 100 procent, ale riziko určitě snížíte.

1. Myjte si ruce

A to neustále. Především po kontaktu s dítětem, ale určitě i jdete-li připravovat jídlo, po kontaktu s dětským oblečením, hračkami, před jídlem, po použití toalety (ale to je samozřejmost i jindy), zkrátka kdykoli budete mít chvíli. Ruce si myjte teplu vodou a mýdlem, pořádně je namydlete z obou stran a mněte po dobu alespoň 20 vteřin.

2. Opatrně s plínkami

Stává se, že dítě se střevní virózou často nestihne doběhnout včas na toaletu a stane se mu malá „nehoda“, jejíž následky musíte uklidit. Když přijdete do kontaktu se stolicí či zvratky, buďte opatrní, abyste se nedotkli ničeho jiného, ukliďte pečlivě vše ušpiněné, vyperte špinavé prádlo a pořádně si umyjte ruce. Totéž platí, budete-li nemocnému dítku měnit plínky.

3. Dezinfikujte

Pravidelně otírejte povrchy v domácnosti dezinfekčním prostředkem. I když normálně uklízíte především za pomoci přírodních prostředků (např. ocet apod.), v případě, že se ve vaší domácnosti vyskytne střevní viróza, buďte nekompromisní. Některé viry jsou totiž velmi odolné a například provirus, který je jedním z virů, jež tyto nákazy způsobují, dokáže přežít bez problémů na vzduchu klidně týden. Zvýšená pozornost věnovaná časté dezinfekci toalety a koupelny je samozřejmost.

4. Nechte ho doma

I když všechny příznaky střevní virózy u vašeho dítěte vymizejí, neposílejte ho okamžitě zpět do školky či školy – nechte ho alespoň další den či dva doma. I když už samo nevykazuje žádné symptomy, neznamená to, že nemůže být stále nositelem viru, který pak opět „pomůže“ šířit mezi spolužáky.

5. Tip na závěr: Omývejte ovoce a zeleninu

Pamatujte, že nikdy nevíte, kdo před vámi sahal na ovoce či zeleninu, kterou jste přinesli z obchodu. Společně s tímto zdravým jídlem si tak domů můžete přinést i spoustu nejrůznějších mikroorganismů, o to víc v době viróz. Chcete-li připravit ovocný či zeleninový salát, nejprve si umyjte ruce, poté pečlivě omyjte vodou i tyto potraviny. Nepodceňujte omývání zeleniny či ovoce, jež před konzumací loupete – i to pečlivě omyjte, abyste při loupání nepřenesli viry na dužninu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat