Nemoci ze škol(k)y: Jaké infekce můžete očekávat?

14.11.2012 | Děti a rodina

Možná šlo vaše dítě poprvé do školky nebo do školy. Jaká onemocnění se v dětských kolektivech přenášejí nejčastěji?

Většině imunity se tělo postupně učí. Existuje mnoho nemocí, proti kterým se dětská imunita teprve musí naučit bojovat. Imunita některých dětí se učí pomaleji a výsledkem jsou často se opakující infekce.

Jaké infekce můžete očekávat?

Zánět spojivek – je extrémně nakažlivý, nejčastěji virového původu. Oči jsou zarudlé, po ránu slepené a pokryté zaschlým výtokem. Po několika málo dnech obvykle sám odezní, ale oči je nutné čistit například vatovým tamponem a kapat oční dezinfekci.

Zánět průdušek
– zanícené průdušky napadené infekcí produkují hlen, který dráždí ke kašli. Často je provázený rýmou a zvýšenou teplotou. Dítě necháme v teple a v klidu, důležitý je dostatek tekutin. Opakované záněty průdušek u malých dětí mohou být spojené s alergiemi nebo astmatem.

Plané neštovice
– typická svědivá vyrážka provázená horečkou potká většinu dětí. Je to dobře, protože plané neštovice prodělané až v dospělosti jsou podstatně rizikovější. Během několika dní onemocnění odezní, někdy je potřeba snižovat horečku pomocí léků.

Angína
– akutní zánět krčních mandlí je nejčastěji způsoben bakteriemi (streptokok), ale může být i virového původu. Hlavní příznak je bolest v krku, kterou provází obtížné polykání, kašel, malátnost a horečka. Nutné je navštívit lékaře, který předepíše antibiotika.

Zápal plic
– i když dnes, v době antibiotik, není zápal plic tak nebezpečný jako dříve, stále ještě může mít velmi těžký průběh – hlavně u starých lidí nebo nejmenších dětí. Zápal plic je provázen kašlem a horečkou a dítě upoutá na lůžko (v horším případě nemocniční) na delší dobu. Proti zápalu plic způsobenému pneumokoky je dnes možné děti očkovat.

Chřipka
– toto onemocnění se velmi snadno šíří, zvláště v dětských kolektivech. Často to bývají právě děti, které infekci přinesou domů a „oblaží“ jí celou rodinu. Proto už nejmenším dětem ve školce vštěpujte pravidla hygieny a ochrany před infekcemi. Samozřejmostí by mělo být časté mytí rukou a správné používání (papírových) kapesníků.

Meningokokové onemocnění
– smrtelně nebezpečná infekce způsobená bakterií Neisseria meningitidis postihuje nejčastěji kojence a náctileté děti. Šíří se běžnou kapénkovou infekcí, a pokud dítě onemocní a propuknou první příznaky, je průběh velice rychlý. Příznaky onemocnění se objevují náhle – vysoká horečka, silné bolesti hlavy a později i tečkovitá krvácení do kůže. Proti meningokokovému onemocnění můžete své dítě nechat očkovat. Očkují se již děti kolem šesti let věku, ale je to samozřejmě možné i později.

Zdroj: www.ulekare.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat