Typy tatínků kolem nás

Opravdu se nedá s jistotou a dopředu tvrdit, že se váš partner promění na příkladného otce. To ukáže až čas. Co se ale týče konkrétní typologie, tyhle tatínci se objevují nejčastěji! Kterého doma máte právě vy?

Muži mohou být z rodičovství vystresovaní a vyděšení. Nebo jim naopak status otce dodává pocit celistvosti a úplnosti. Zaměřte se na jejich vlastnosti a chování a vyjde vám, že žijete s jedním z níže uvedených tatínků, který svoji novou rodičovskou roli pojal tak nějak po svém.

Kliďas

Ne, nedělá si vrásky z plenkové dermatitidy, nevadí mu křik na dětském hřišti a s naprosto ledovým klidem poskytne pomoc holčičce, která utrpěla úraz při hře. Otec – kliďas je vyrovnaný, rozvážný a solidní, ovšem pokud mu „ulítnou včely“, dokáže vybuchnout a všechny srovnat na hromadu. Po jeho boku se ale vy i dítě obecně cítíte dobře (1).

Hrotič

Ze všeho dělá vědu, je spíš pesimistický, vymýšlí katastrofické scénáře a nejlépe se cítí tehdy, když si všechno zajišťuje sám – od přebalování po návštěvu pediatra. Není to tak, že by vám nevěřil, jde jen o to, že chce mít věci pod kontrolou (1).

Hračička

Jistě, jeho praštěná osobnost je jedním z důvodů, proč ho milujete. S taťkou – hračičkou se rozhodně nenudíte a u vás doma je vždy veselo. Hračička klidně absolvuje čajový dýchánek se svojí dcerou, nechá si od ní nalakovat nehty a obleče si růžové tričko, když to po něm jeho princezna žádá. Někdy je tak cool, že vás coby zodpovědnou matku v očích vašeho dítěte odsune na druhou kolej. Je s ním totiž větší sranda, tvrdí ti nejmenší (1).

Zmatkař

Tento táta je ze své rodičovské role trochu vyděšený a zmatený, a tak se nabízí, že bude dělat to, o čem si myslí, že zvládne – pomáhat s domácími pracemi. Uklidí, uvaří, vynese odpadky a udělá cokoliv, jen aby vám usnadnil život. Potřebuje však trochu času o samotě s dítětem, aby si k němu vytvořil vztah a vypěstoval si sebedůvěru a nezávislost (1).

Živitel rodiny

Tolik převážně čerstvých tatínků se cítí být pod tlakem, když se jejich rodina rozšíří o nového člena. Někdy dotyční přepnou na maximální pracovní režim a nevidí nalevo ani napravo. Nevozí kočárky, nechodí s kojenci na plavání, nekrmí své potomky ani u večeře. Jednoduše jsou tak vytížení, že nebývají k dispozici. Máte-li jednoho takového doma, opakujte mu, že by se měl uvolnit. Dítě nebude věčně mladé (a vy vlastně také ne) (1).

Instagramový táta

I když ho milujete, tento druh zbožňovaného tatínka klade příliš velký důraz na životní milníky dítěte než na výměnu pokakané plenky. Je první, kdo zavolá vašim rodičům, že Pavlík už má první zoubek, pravidelně zveřejňuje příspěvky na sociálních sítích, seskupuje přátele a neznámým lidem v parku vypráví, že se „jeho mladej plazil v pěti měsících“. Tenhle taťka se příliš chlubí a zároveň je zklamaný, pokud se vývoj jeho potomka zpožďuje. Řekněte mu, že každý má svoje tempo (1)!

Skupinový hráč

Skupinový hráč patří k těm lidem, kteří vyznávají kolektivní „sporty“, tudíž se bojí být s dítětem sám. V případě, že se chystáte na manikúru nebo ke kadeřnici, zavolá své matce, aby přišla. U skupinového hráče je, stejně jako u zmatkaře, nutné posilovat jeho sebedůvěru a říkat mu, že všechno zvládne (1)!

Zdroje:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8650964/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat