Ženy s dětmi jsou v práci lepší

Pokud máte děti, tak nějak tušíte, že být každý den ve stresu a pod tlakem, je vlastně denní rutina. A jak se shoduje více a více zaměstnavatelů, jsou mámy od dětí v profesním životě často lepší než bezdětné ženy. A to hned z několika důvodů.

Jakmile se ve vašem životě objeví dítě, vnese do vašeho života nejen spoustu radosti a lásky, ale mnohdy i ne zrovna jednoduchých situací a klidných stavů. Vysoké nároky, které musí každá máma pravidelně naplňovat, jí ale prospívají jinde. A to se může dokonce opravdu vyplatit (1).

Menší mozek, ale s lepšími funkcemi

Pro mámy od dětí není obecně vzato příliš snadné si najít práci a skloubit pracovní a rodinný život je mnohdy opravdová výzva. A přestože dřívější výzkumy (2) ukázaly, že se ženský mozek během těhotenství může zmenšit dokonce až o sedm procent, teď se spíše ukazuje, že ženy s dětmi mohou dosáhnout zvýšených kognitivních schopností. Mozek matky si po narození, a především během výchovy potomka, vyvíjí strategie pro zvládání stresu a pravidelně se trénuje jeho schopnost vyhodnocovat situace a rozvíjet porozumění (2).

Děti jako trénink mozku

Díky hlasitému, stresujícímu a emocionálnímu každodennímu životu s dítětem se u matek také rozvíjí lepší psychická odolnost, dokážou se rychleji a efektivněji rozhodnout a myslí více strategicky a s ohledem na nejlepší řešení. Ženy s dětmi také údajně lépe zvládají stres (3).

Části mozku zodpovědné za uvažování, úsudek a empatii se ve skutečnosti začne rozšiřovat s narozením dítěte a následnou starostí o jeho potřeby a štěstí. Vyznačuje se také kreativitou nejen při řešení problémů. Takže když se pak tyto maminky setkají s pokrokovými a nezaujatými zaměstnavateli, mohou jim nabídnout nemalé množství takzvaných „soft skills“, které se na žádném kurzu nenaučí. Mají tak skutečnou výhodu, pokud jde o kariérní příležitosti (3).

Až tedy budete příště s potomkem „diskutovat“ o tom, zda třeba může zůstat ještě vzhůru, neměly byste být naštvané, ale rády. Každá názorová výměna a interakce s vaší ratolestí vás totiž vycvičí na život daleko od domu pro panenky nebo rytířského hradu (1).

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7975506/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8593951/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat