Jak vybrat pro dítě vhodný počítač a telefon?

Děti přicházejí poprvé do styku s počítačovými a mobilními zařízeními ve stále nižším věku. Jedná se o logický vývoj, který reaguje na stále vyšší zapojení technologií do lidského života. Snažit se zamezit dětem v přístupu k nim by bylo chybou, neboť by je to omezilo v budoucím životě, kdy se od nich bude technologická gramotnost přímo vyžadovat. Čím dříve se děti naučí s počítači a mobilními zařízeními pracovat, tím lépe budou připraveny na budoucí povolání. Jak vybrat vhodný počítač a mobil pro vaši ratolest poradí specialistka Lucie Kropáčová.

Věk hraje důležitou roli

V jakém věku je tedy vhodné pořídit dítěti počítač? „Nejmenší děti nepotřebují žádný drahý a výkonný počítač. Pro ně představuje objekt zkoumání. Jsou podmaněny kouzlem barevných obrázků a pokoušejí se o první manipulaci s počítačem a jeho příslušenstvím,“ říká Lucie Kropáčová. V předškolním věku je již počítač pomocníkem pro rozvíjení znalosti jazyka, matematiky či prostorové představivosti. Rodiče by měli dbát na odolnost přístroje i na přiměřenost a vhodnost počítačových programů. Ty by měly být úměrné věku dítěte, zohledňovat jeho schopnosti a omezení, jako horší ovládání kurzoru a koncentrace pozornosti. „S tím, jak dítě roste, se samozřejmě nároky na výběr počítače zvyšují. Ve školách se již běžně používají počítače pro výuku, čemuž je třeba počítač přizpůsobit,“ upozorňuje Lucie Kropáčová.

Kdy pořídit dítěti mobil? Záleží na okolnostech. Pokud dítě například dojíždí samo do školy, může být mobil dobrým komunikačním nástrojem. Obecně je zažité, že jinak je mobil pro děti do 10 let neopodstatněný. 

Stolní počítač či notebook

„Pro nejmenší a předškolní děti je vhodnější počítač, u kterého si musejí sednout ke stolu, kde jim pevná deska umožní oporu pro správné návyky manipulace. Oproti tomu čím dál rozšířenější tablety mají výhodu v podobě nízké váhy, snadné ovladatelnosti, přenosnosti a jsou pro děti designově přitažlivější,“ uvádí Lucie Kropáčová. Pro studenty je pak praktičtější notebook. Na začátku je dobré si jasně definovat, co od notebooku student-uživatel očekává. „Pro studenta technického oboru bude stěžejní výkon, displej s kvalitním rozlišením pro 3D modelaci či numerická klávesnice. Pro studenta, který notebook bude používat denně pro zápis poznámek ve škole, bude prioritou mechanická odolnost, váha a výdrž baterie,“ vysvětluje Lucie Kropáčová. Pokud vybíráte notebook do školy, pročtěte si recenze na hlučnost větráku, aby přednášející vaše dítko nevykázal z učebny.   

Mobil jako známka sociálního postavení

Mobil je potřeba chápat nejen jako dorozumívací zařízení pro kontrolu dětí, ale i jako faktor, který určuje i sociální postavení dítěte v kolektivu. Vlastnictví přístroje často rozhoduje o tom, zda z vašeho dítěte bude, či nebude třídní outsider. „Naštěstí se v dnešní době dají pořídit oblíbené a IN dotykové telefony za rozumnou cenu. Nejnovější drahé výstřelky nemá smysl dětem kupovat. Ostatní mu mohou závidět, luxusní telefony se snadněji stanou objektem zájmu zlodějů a nejsou stavěné na dětskou nešetrnost při manipulaci,“ říká Lucie Kropáčová z T.S.BOHEMIA. Dotykový telefon je pro mladší děti zbytečný. Pokud se již dohodnete s dítětem na pořízení bytelného základního telefonu, nechte mu prostor, aby si samo vybralo barevné provedení a doplňky, jako je pouzdro nebo šňůra. Je to přece jeho telefon. „Zatímco v mladším věku dětí postačuje, když má mobil pouze základní funkce, jako volání a sms, postupem času telefon svůj akční rádius přirozeně rozšiřuje a povyšuje na diář, herní zařízení, fotoaparát, MP3 přehrávač či kameru,“ dodává Lucie Kropáčová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat