Dětské kosmetické sady jsou plné škodlivých chemikálií

Dětská rtěnka, make-up nebo nevinně se tvářící pleťový krém se třpytkami. Že tohle máte doma také? Asi byste měli vědět o obsahu nebezpečných a karcinogenních látek, které tyto kosmetické produkty obsahují. A není jich zrovna málo!

Vlastní kosmetická sada udělá radost nejedné malé princezně, která se chce líbit. Ostatně, která roztomilá holčička se nechce malovat tak, jako to dělá její maminka! Jenže všechny ty třpytky, lesky na rty, oční stíny, rtěnky a pudry mohou představovat vážná zdravotní rizika, o nichž rodiče nemají ani tušení. Jak jste na tom vy?

Hra může skončit rakovinou

Ano, může to vypadat jako neškodná dětská zábava i veselá náplň volného odpoledne. Pravda je ale někde docela jinde. Poznatky nejnovější americké studie varují, že mnoho malých dětí možná na hraní používá potenciálně toxické kosmetické produkty (1). Dle autorů je problém hlavně v tom, že bezpečnost dětské kosmetiky není dostatečně zkoumána ani monitorována, proto není neobvyklé, že se ve zmíněných produktech objevují karcinogenní látky a těžké kovy, a to včetně rtuti, která je spojována se zvýšeným rizikem rakoviny, respiračními potížemi, ztrátou určitých smyslů i zhoršenou činností ledvin. Pro nevyzrálý imunitní systém nejmenších členů domácnosti to představuje o to nebezpečnější hrozbu, jež předpovídá ten nejhorší možný scénář.

Ví se to, ale nic se nedělá

„Je alarmující, jak neustále přibývá důkazů o škodlivých složkách, které jsou obsažené v kosmetice pro dospělé i děti. Právě děti jsou vůči nim obzvláště zranitelné, protože kromě expozice přes kůži mohou tyto látky neúmyslně spolknout,“ uvádí v tiskové zprávě spoluautorka studie a vědecká výzkumnice Eleanor Medley (2). Situace je vážná i proto, že tyto přípravky používá zhruba 54 procent dospívajících, přičemž 12 procent z nich dokonce každý den. Přibližně 20 procent dětí je pak má na obličeji nebo těle i více než osm hodin (3). Ještě pořád si myslíte, že hra „na malování“ je velká legrace?

Zdroje: (1) www.mdpi.com/1660-4601/20/3/2114, (2) www.eurekalert.org/news-releases/977856, (3) www.mdpi.com/1660-4601/20/3/2114







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat