Nejdůležitější schopnost všech matek

Klid, trpělivost, tři tuny nervů z oceli... ano, to všechno jako matka potřebujete. Ale je tu jedna dovednost, kterou jako matka mít musíte. Jinak se zblázníte a celá vaše rodina se zblázní s vámi.

Mám ráda rodičovské příručky. Většinou je neposlouchám, ale líbí se mi. Se třemi dětmi se můj život stal velmi vzrušujícím, někdy na můj vkus až příliš. Pokud se zároveň snažíte dostat sirup proti kašli do sípajícího batolete, cvičíte čtení s prvňáčkem a vysvětlujte otrávenému 13letému dítěti, proč mají bundy smysl, když jsou venku 3 stupně, pak váš vlastní motor se může trochu přehřát. A je opravdu dobré, když víte, že ostatní lidé to cítí stejně. 

Chtěla jsem to všechno

Jakmile jde o dobré rady, přestávám číst. Můj zdravý rozum stačí k tomu, abych vycítila, že moje nálada se přenáší na celou rodinu. Vím to. Slyšela jsem také o konceptu všímavosti a jsem si naprosto vědomá toho, jak citlivé jsou dětské duše. To vše je mi již delší dobu jasné a velmi se snažím to vše implementovat do běžného života. Každé z mých dětí je dítě snů a vždy jím zůstane. Proto jim chci být opravdu dobrou matkou. Někým, kdo ví, co dělá, a přesto zůstává člověkem.  

Co matky opravdu potřebují umět

Existují tisíce článků a mnoho dalších knih o tom, co by rodiče měli umět, aby své děti vychovávali zdravě. A určitě je tam spousta užitečných věcí. Ale myslím, že je jedna dovednost, která je zcela podceňována. Protože být matkou je trochu jako být mluvčí. První základní rétorické pravidlo: chyby se stávají. To nevadí, pokračujte. Stejné je to s rodičovstvím. Ve chvíli, kdy je vám dáno dítě, je již jasné, že uděláte spoustu věcí špatně. Budete soudit nespravedlivě, reagovat nedbale, očekávat někdy příliš mnoho a jindy příliš málo, příliš jim dopřávat a budete příliš přísné. To vše se vám bude stávat znovu a znovu. A to je v pořádku. Neexistují dokonalé matky. A proto: odpusťte si! Pokud to dokážete, máte nejdůležitější dovednost, kterou matka potřebuje. Jen si odpusťte. Znovu a znovu.

Chybovat je lidské

Odpusťte si, že jste byly příliš hlučné, že jste řekly něco hloupého, že jste svému dítěti daly příliš tenkou bundu do školky a že jste jednou svému manželovi před dětmi řekly, že je idiot. Odpusťte si, že si dnes dáte místo květákové polévky palačinky se skořicí a cukrem, odpusťte si, že jste si nevšimly, co od vás vaše dítě právě teď potřebuje. Už jste udělaly mnoho chyb a nové budou každý den následovat. Nemluvím o chybách jako násilí, ponižování nebo opravdová nedbalost. K takovým chybám nesmí dojít. Mluvím o všech maličkostech, které někdy dopadnou jinak, než jste plánovaly.

Děláme maximum, to je vše, co máme. Buďme tedy k sobě trochu slušnější. To je nejdůležitější dovednost, kterou potřebujeme, abychom vychovaly šťastné děti a my sami byli šťastné. Nejlepší věc na tom? Sebeláska a odpuštění vás uvolní. A pokud budete uvolněnější, budete mít mnohem méně důvodů se na sebe zlobit. 

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat