Léto beze strachu ze vší!

27.05.2013 | Děti a rodina

Dětské kolektivy, a zejména ty dívčí, jsou naprostým rájem pro parazita, který terorizuje dítka všech kontinentů – pro veš dětskou. Veš dětská je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších parazitů, který pronásleduje lidský druh už od nepaměti.

Tomuto 2 až 4milimetrovému cizopasníkovi se nedá upřít jistá houževnatost – běžné šampony ani voda na něj nepůsobí, žije po celém světě, a to i ve vyspělých zemích, a dokáže se efektivně rozmnožovat (samice naklade během života až 50 vajíček). S touto výbavou dokážou znepříjemnit život nejen samotným nositelům, tedy zejména dětem, ale také jejich rodičům. Výskyt tohoto parazita je totiž neprávem stále považován za jakési společenské stigma.

Rodiče jsou často mylně přesvědčeni, že vši jejich děti napadnout nemůžou, neboť jejich výskyt je spojený s nedostatečnou hygienou. „To je ovšem velký omyl. Vůbec nezávisí na hygienických podmínkách rodiny. Veš dětská napadá všechny sociální skupiny obyvatel,“ vyvrací předsudky dětská lékařka MUDr. Alena Merdová.

Pedikulóza nemá nic společného s chodidly

Podle nejstřízlivějších odhadů se ročně v České republice objeví pedikulóza, tedy infekční onemocnění způsobené vší dětskou, u zhruba 5 000 dětí. Ve skutečnosti je však toto číslo ještě výšší. Nejčastějším hostitelem vší jsou děti ve věku od 2 do 12 let, tedy zejména ty děti, které navštěvují školní zařízení nebo oblíbené tábory a zájmové kroužky. A tady je onen příslovečný zakopaný pes.

Právě v dětských kolektivech se veš šíří neskutečnou rychlostí – děti si často předávají čepice, češou se jedním kartáčem, jsou celý den v těsné blízkosti… To všechno jsou činnosti, které přenosu vší nahrávají.

Pět mýtů o vši dětské

Veš se usazuje jen na nemytých vlasech
NE – Výskyt vší nesouvisí s tím, zdali se o své vlasy pečlivě staráte, nebo je umýváte jednou za uherský rok. Veš napadá všechny sociální skupiny, což neplatí o vši šatní, která je příznakem zanedbání osobní hygieny. Co ale může hrát roli, je to, že ne všechny domácnosti se dokážou vší zbavit naprosto dokonale, v těchto rodinách pak mohou vznikat ohniska nákazy.

Barvené vlasy vši odpuzují

NE – Můžete mít vlasy červené, zelené, modré a vším to bude stejně jedno. Jde jim o to, dostat se ke kůži a mít kam přichytit vajíčka. Shrnuto – kosmetické úpravy vlasů výskyt vší z velké části neovlivňují.

Vši napadají jen děti, proto jsou to vši dětské

NE – Veš dětská je pojmenována kvůli svému hojnému výskytu zejména v dětských kolektivech. Není ale orientována na tuto skupinu, chytit ji může i dospělý, a to úplně stejně jako kterékoli dítko.

Na vši platí obyčejný šampon

NE – Vši jsou proti obyčejnému šamponu imunní, dokonce dokážou přežít i ve vodě s vysokým obsahem chloru a soli. Proto je dobré mít ve své lékárničce připravený kvalitní a šetrný přípravek, který ošetří kožní projevy a spolehlivě zlikviduje vši a jejich vajíčka ve vlasech.  Vysokou účinností se mezi přípravky na vši vyjímá LIQUIDO DUO X – zdravotnický prostředek, který účinně a rychle likviduje a odpuzuje vši i hnidy. Celých 94 procent uživatelů v provedené studii uvedlo, že jim tento přípravek zcela či výrazně odstranil vši již po prvním použití! LIQUIDO DUO X představuje dvojitý zásah proti dětské vši v podobě šamponu a séra na vlasy. Jako účinnou složku obsahuje speciální směs éterických olejů ze sedmi rostlin. Účinek přírodních silic je doplněn ještě mechanickým efektem a vytváří nepříznivé podmínky pro růst a množení vší ve vlasech. Přípravek je bezpečný a šetrný k pokožce, vhodný i pro alergiky. Doporučuje se aplikovat jej opakovaně. „Při zásahu proti vším je nutné po osmi až deseti dnech opakovat kúru odvšivení, aby se likvidovaly i případně nově vylíhlé vši,“ radí MUDr. Merdová.

Veš přežívá i mimo hostitele

ANO i NE – Veš dětská dokáže přežít mimo hostitele, ale pouze 24 hodin, potom uhyne na dehydrataci. Může se ale ukrývat například v pokrývkách a ložním prádle a večer se zase uchytit na spícím hostiteli. Proto se doporučuje veškeré prádlo, oblečení a textil, se kterým přišlo dítě do styku, převařit nebo alespoň vyprat při 60 °C. Rodiče by neměli zapomínat ani na hřebeny a kartáče, které je třeba ponořit do horké, skoro vroucí vody.

Celoroční prevence proti vším neexistuje. To, zda vaše děti chytí vši od kamarádů, určitě neovlivníte. Pokud už se ale prokáže výskyt vší v jejich okolí, je vhodné nepůjčovat si hřebeny a kartáče na vlasy, čepice, šály nebo ručníky. Jestliže máte podezření, že vaše dítě má vši, začněte hned jednat. Omezte dočasně jeho kontakt s vrstevníky, oznamte tuto skutečnost ve školce nebo škole a sáhněte do domácí lékárničky pro spolehlivý přípravek k likvidaci vší.

Vyzkoušejte vysoce účinný přípravek Liquido DUO X. Více o přípravku naleznete na www.liquido.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat