Když hlídá táta, má to jiné grády

Prozradíme vám největší rozdíly ve výchově mezi maminkami a tatínky a proč je dobře, že existují.

Otcové dnes berou svou roli mnohem vážněji. A to je dobře, protože existují jasná rodičovská opatření, která lze jednoznačně připsat pouze tatínkům, a z nichž děti skutečně těží.

Proto je jako máma důležité nezoufat, jestli, nebo ještě lépe, protože váš partner dělá věci úplně jinak. Protože jedno je jisté: táta vychovává děti jinak než máma. Oba typy jsou však pro vývoj dítěte důležité.

Oba rodiče mají v životě dítěte důležitou roli, a právě svou odlišností dávají svým dětem přesně to, co budou v dalším životě potřebovat.

Tatínkové nemluví jako děti

Mluvit s dítětem jako s dítětem se odsuzuje. Prý je to škodlivé pro vývoj dětí a je třeba se tomu co nejvíce vyhýbat. Ale není pravda. Vysoká výška hlasu a přehnaná intonace dokonce urychlují osvojování řeči dítěte. Maminky z celého světa si mohou vydechnout. Protože jsou to obvykle ony, které s dětmi takto mluvit budou, i když tátové jsou imunní.

Když otcové mluví se svými dětmi, jejich intonace je více podobná té, kterou by použili, když mluví s dospělými. Mění pouze větnou stavbu a výběr slov. To ale vůbec není na škodu, protože způsoby mluvy mámy a táty se doplňují. Zatímco maminčina „dětská“ řeč pomáhá těm nejmenším naučit se mluvit, tatínkův způsob mluvy pak funguje jako most mezi řečí miminka a řečí, které bude dítě muset později rozumět.

Tatínkové s dětmi zápasí

Pro většinu dětí není nic úžasnějšího, než když je tatínek vyhodí do vzduchu, nebo hodí na polštář pohovky. Smějí se, a jsou tak rádi, že se perou s tátou.

Maminky by to samozřejmě mohly dělat také, ale často jsou rády, když tatínek převezme hlasitou, fyzickou část. Nejpozději, až budou děti větší a těžší. Tento rodičovský wrestling je totiž prospěšný pro koncentraci a sebevědomí dětí.

Při zápase s tátou se děti musejí soustředit, aby využily své dovednosti, sílu a kreativitu k poražení silnějšího a nadřazeného dospělého. Když se jim to konečně podaří, tento triumf nad jejich silným otcem je naplní velkou pýchou.

Tatínkové jsou mistři jednoúčelových úkolů

Říká se, že muži se hůř soustředí na více věcí současně. Možná je to jednoduše proto, že většinu domácích úkolů stále přebírají maminky, a proto se musí soustředit na několik věcí.

Ale každopádně, když si maminka hraje s dětmi, většinou to bývá tak, že současně hlídá vařící hrnec s vodou nebo rychle skládá prádlo. Táta to nedělá. Když si hraje s dětmi, soustředí se pouze na hru.

To může být frustrující, když se vrátíte domů s hromadou špinavého nádobí ve dřezu a chaosem v celém domě. Zvláště pokud váš partner leží na podlaze a pořádá čajový dýchánek s dětmi. Ale buďme upřímní: pro děti to byla rozhodně ta nejlepší věc. Je to přesně tento druh nerozdělené pozornosti, která jim říká, že oni jsou pro své rodiče to nejdůležitější a že všechno ostatní může počkat.

Otcové se nebojí riskovat

Existují rozdíly mezi tatínky a maminkami v tom, jak drží své děti. Maminky obvykle drží své děti v poloze čelem k nim, která umožňuje oční kontakt. Tato pozice vyjadřuje blízkost a bezpečí. Na druhou stranu tatínkové mají tendenci držet miminka tak, aby byla otočena stejným směrem jako oni. Takže v podstatě vidí jejich záda, zatímco dětem ukazují svět.

Takže maminky jsou často bezpečným útočištěm, ze kterého děti operují a vracejí se k nim, a tatínkové jsou ti, kdo je povzbuzují, aby zkoušely nové věci a posouvaly své hranice.

Tatínkové více dbají na své potřeby

I když se narodí miminko, táta chodí pořád dvakrát týdně na fotbal a v neděli na zápas. Maminka si mezitím dvakrát rozmyslí, jestli má opravdu čas na setkání se svou nejlepší kamarádkou, i když to poslední bylo před několika týdny. Alespoň tak to mnohým maminkám připadá. Mnohdy se do svých starých životů pomalu ponoří, až když děti vyrostou.

Většina mužů prostě nemá tendenci se vzdávat. Ale to je vlastně také dobře, protože to dětem ukazuje, že je důležité starat se o sebe a své potřeby. Vyrovnaní a šťastní rodiče jsou přece lepší rodiče. A právě proto bychom se my maminky měly častěji a mnohem více věnovat vlastním potřebám. Ostatně s tátou se mají děti stejně dobře.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat