Narození druhého potomka je častou příčinou rozvodu

Když jsou ze dvou najednou tři, je to vždycky velká změna. A pokud navíc přijde čtvrtý, nezůstává kámen na kameni. Jenže ne každý svazek to ustojí. Chcete ten svůj ušetřit?

Rodičovství si může vybrat daň na každém partnerství, protože ve vztahu zvyšuje emocionální i finanční napětí. A právě proto bývá častou příčinou rozvodů.

Radost netrvá věčně

Ačkoli poznatky vědeckých průzkumů (1) naznačují, že největší zátěž je pro lásku narození prvního dítěte, australská rodinná právnička Cassandra Kalpaxis ví své. „S příchodem druhého potomka se dynamika svazku mění dvojnásobně, protože život se stává dražším, pracovní nápor roste a děti jsou naprostou prioritou,“ popisuje advokátka. „Nesnažíte se řídit jen vlastní potřeby, ale i potřeby prvorozeného a druhorozeného, což může být velmi komplikované a stresující. Partnerské spojení se tak může snadno narušit,“ domnívá se tato expertka. Harmonie se otřásá v základech o to více, pokud je mezi dětmi větší věková propast, vyplývá ze studií (3). A pak je čas na záchrannou misi, která předejde nejhoršímu!

Uznejte, že nic nebude jako dřív

Nelze popřít, že porod je hodně významná událost, která všechno obrátí naruby. „Není to nutně negativní změna. To, jak k ní jako pár přistoupíte, je opravdu zásadní, tak buďte připraveni,“ doporučuje australský psycholog Nick Tebbey s tím, že byste si s partnerem měli něco slíbit. Je to spoluúčast v dobrém i ve zlém, aby se ani jeden z vás necítil odstrčený a izolovaný.

Nepodceňujte čas pro sebe

Plánování společného času má obrovskou hodnotu. Nikdo neříká, že je snadné ho vmanévrovat do hektického rodinného harmonogramu, ale když se chce, jde všechno. „Může to být i docela jednoduché. Stačí si spolu popovídat, když děti usnou. Anebo se zavázat ke společnému sledování seriálu,“ myslí si jmenovaná právnička Cassandra Kalpaxis. Blízkost a alespoň malé rodičovské „soukromí“ je zkrátka klíčové. Pokud máte pocit, že se vám to celé vymyká z rukou, zvažte odbornou pomoc a konzultaci s profesionálem – i tím se dá zabránit vztahové katastrofě.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230830151756.htm, (2) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/relationships/second-child-divorce-syndrome, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6993964/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat