"Palivo" pro mozek školáka aneb Do lavice jen s lahví vody!

Význam pitného režimu pro tělo snad netřeba zdůrazňovat - zejména při dětech, jejichž organismus přirozeně obsahuje vyšší podíl vody. Věděli jste však, že příjem tekutin může ovlivnit prospěch vaší ratolesti? Mozek tvoří až z 85% voda. Schopnost soustředit se, tvořivě přemýšlet a rychle řešit problémy tak ve velké míře závisí na tom, zda má hlava malého studenta k dispozici dostatek tekutého "paliva".

Naběhnout po dlouhých letních prázdninách opět na školní režim může být pořádná otrava. Vyrovnat se s novými povinnostmi však dítěti můžete pomoci také tím, že dohlédnout na jeho pitný režim. Možná si to neuvědomí, ale pokud bude správně hydratované, s úkoly na tabuli si poradí jednodušší a návrat do lavic něj bude lehčí a veselejší.

„Děti často zapomínají pít . Z vyučování pak přicházejí podrážděné, nedokážou udržet pozornost při učení, ve škole získávají pověst pomalejších žáků. Pokud tedy máte pocit, že to vaší ratolesti v poslední době jaksi ,nemyslí', v první řadě si posviťte na pitný režim. Malátnost, zhoršené soustředění či změny nálady jsou totiž typickými symptomy dehydratace," radí zkušená pediatrička MUDr. Eva Beňová.

Bez vody mozek nefunguje

Mozkové buňky potřebují k fungování až 2x více energie než jiné buňky v těle a právě voda jim tuto energii dodává. Když je tělo dostatečně hydratované, mohou mozkové kapacity fungovat naplno – reakční čas, schopnost rychle řešit problémy a kreativita jsou tehdy na vrcholu.
„Naopak, už lehká dehydratace může ovlivnit mentální výkon. V momentě kdy pociťujeme žízeň, ztráta vody v organismu již činí asi 2 procenta. Výkon mozkových funkcí v této chvíli však už může být snížen až o desetinu! Školáci do 14 let by proto měly kromě vody ukryté ve stravě denně přijmout 6 až 8 sklenic vody, tedy asi 1,2 až 1,6 litru. U starších chlapců jsou to asi 2 litry, starší dívky by měli vypít 1,6 litru tekutin," radí dětská lékařka s více než 35 - letou praxí a dodává, že v horkých dnech a při fyzické aktivitě, například po tělocviku, třeba přísun tekutin přiměřeně zvýšit.

Čistou vodu nic nenahradí

Nejen pro dětské tělo je nejoptimálnější tekutinou pro každodenní pití čistá, slabě mineralizovaná pramenitá voda bez bublinek. Koly, ledové čaje a jiné nápoje ze školních bufetů přitom nejsou dobrou alternativou. Obsahují totiž množství cukru, barviv a konzervantů, které účinnost pitného režimu snižují, protože na odbourávání z těla samy vyžadují velké množství vody. Při dlouhodobé konzumaci tak mohou nenápadně vést k chronické dehydrataci, překyselování organismu, ale také k dětské obezitě.

„Často doporučuji i starším dětem a dospělým kojeneckou vodu, která splňuje ty nejpřísnější limity na obsah různých látek. Například známá Lucka existuje v kojenecké i dospělácké verzi s praktickým uzávěrem, který je pro děti zároveň atraktivní záminkou po lahvi vždy a znovu sáhnout a napít se," radí MUDr . Beňová.

Lahev vždy po ruce

Ve škole na svého potomka sice přímo dohlížet nemůžete, ale o jeho pitný režim se můžete starat vytvořením správných návyků a dbáno na to, aby měl tekutiny vždy po ruce. „Nezapomínejte, že děti se učí hlavně pozorováním a napodobováním. Pokud tedy doma uvidí dodržovat pitný režim vás , dříve si tento návyk osvojí i samo," radí dětská psycholožka Mgr. Katarína Stergar.

Část z denního příjmu tekutin člověk získává i z potravy. Motivujte proto své děti, aby na školním obědě nevynechávat polévku a do svačiny jim nezapomeňte přibalit šťavnaté ovoce a zeleninu. V teplejších měsících to může být vodní meloun nakrájený do krabičky, v zimě zase klasické jablíčko. Samozřejmostí v tašce každého školáka by však měla být především alespoň půllitrová láhev pramenité vody. Tak tedy - na zdraví a na dobré známky! :)

Věděli jste , že ...

• I když mozek tvoří asi jen 2 procenta hmotnosti našeho těla, až 20 procent krevního oběhu směřuje právě tam? Pro zachování optimálního přísunu kyslíku a živin je proto velmi důležité udržovat tělo hydratované, aby byl správný krevní oběh zajištěn.
• Nejčastější příčinou bolesti hlavy, ale i celkového malátnosti a únavy je právě nedostatečný pitný režim?

Nechutná mu čistá voda?

Připravte svému dítěti i sobě osvěžující a zdravé povzbuzení:

Ingredience : 1 limetka , ½ růžového grapefruitu, mátové lístky, 2 dcl neperlivé vody Lucka
Ve sklenici podrťte mátové lístky, přidejte k nim střídavě limetkové měsíčky s grepem očištěným od slupky a nakonec zalijte pramenitou vodou. Pokud se vám bude zdát grapefruit příliš kyselý, můžete ho dosladit hnědým cukrem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat