Jak dítku zvýšit slovní zásobu?

Začíná vaše dítko s prvními slůvky? Pak je třeba ho k řeči co nejvíce povzbuzovat, dokonce i tehdy, když ještě zdaleka nemluví. Jak na to?

Nepodceňujte svého drobečka – to, že zatím sám nemluví, vůbec neznamená, že vám nerozumí nebo že už v jeho mozku nevznikají základy jeho pozdější slovní zásoby, řečové dovednosti nebo intelektuálních schopností! A tak toho využijte.

Co děláte?

Mluvte na dítě, popisujte mu, co právě děláte. Jak ho oblékáte, kam jdete, proč tam míříte, co vaříte, proč musíte uklidit… Zkrátka mluvte, mluvte, mluvte. A žádné holé věty! Pěkně barvitě všechno popisujte, používejte i méně obvyklá slova a květnatá přirovnání. Možná si chvíli budete připadat jako blázni, ale věřte, že se to vyplatí!

Budeme si číst

Neodkládejte předčítání pohádek! Ty klasické jsou psány krásným jazykem a kromě řečových dovedností a slovní zásoby v dětech rozvíjejí i fantazii. Nezapomínejte těm o něco větším dětem ukazovat i obrázky!

Mluvte „rodičovsky“

Pokud vám vždycky všechny maminky a tatínkové mluvící na svého potomka v kočárku jako kreslené postavičky připadali tak nějak „ujetě“, nebuďte ve svých soudech tak přísní! Naopak! K mluvení s miminkem patří výrazná gesta a kolísání hlasu od neskutečných hloubek do závratných výšek. Mimochodem, nemluvíme tady o šišlání, tím dítěti nijak nepomůžete.

Objevujte nové

Slovní zásobu formuje i prostředí, v němž se dítě nachází. Dejte mu proto příležitost čas od času objevovat nepoznané! Vyrazte do zoo, na výstavu, do muzea, ale třeba stačí i do obchodního centra – a mluvte, mluvte, mluvte, popisujte všechno, co vidíte. Spousta podnětů pro nová slova a učení!

Zazpíváme si

Klasické dětské říkanky nebo písničky (ty nemusejí být nutně dětské, zvláště vezmeme-li v úvahu stupiditu spousty takzvaných písniček pro děti) jsou dalším skvělým způsobem, jak slovní zásobu a řečové schopnosti dítěte rozvíjet. Nelamte si hlavu s tím, že nejste zrovna Karel Gott – děti vám falešné tóny odpustí. Případně jim můžete zpívat spolu s CD.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat