Jak dítku zvýšit slovní zásobu?

Začíná vaše dítko s prvními slůvky? Pak je třeba ho k řeči co nejvíce povzbuzovat, dokonce i tehdy, když ještě zdaleka nemluví. Jak na to?

Nepodceňujte svého drobečka – to, že zatím sám nemluví, vůbec neznamená, že vám nerozumí nebo že už v jeho mozku nevznikají základy jeho pozdější slovní zásoby, řečové dovednosti nebo intelektuálních schopností! A tak toho využijte.

Co děláte?

Mluvte na dítě, popisujte mu, co právě děláte. Jak ho oblékáte, kam jdete, proč tam míříte, co vaříte, proč musíte uklidit… Zkrátka mluvte, mluvte, mluvte. A žádné holé věty! Pěkně barvitě všechno popisujte, používejte i méně obvyklá slova a květnatá přirovnání. Možná si chvíli budete připadat jako blázni, ale věřte, že se to vyplatí!

Budeme si číst

Neodkládejte předčítání pohádek! Ty klasické jsou psány krásným jazykem a kromě řečových dovedností a slovní zásoby v dětech rozvíjejí i fantazii. Nezapomínejte těm o něco větším dětem ukazovat i obrázky!

Mluvte „rodičovsky“

Pokud vám vždycky všechny maminky a tatínkové mluvící na svého potomka v kočárku jako kreslené postavičky připadali tak nějak „ujetě“, nebuďte ve svých soudech tak přísní! Naopak! K mluvení s miminkem patří výrazná gesta a kolísání hlasu od neskutečných hloubek do závratných výšek. Mimochodem, nemluvíme tady o šišlání, tím dítěti nijak nepomůžete.

Objevujte nové

Slovní zásobu formuje i prostředí, v němž se dítě nachází. Dejte mu proto příležitost čas od času objevovat nepoznané! Vyrazte do zoo, na výstavu, do muzea, ale třeba stačí i do obchodního centra – a mluvte, mluvte, mluvte, popisujte všechno, co vidíte. Spousta podnětů pro nová slova a učení!

Zazpíváme si

Klasické dětské říkanky nebo písničky (ty nemusejí být nutně dětské, zvláště vezmeme-li v úvahu stupiditu spousty takzvaných písniček pro děti) jsou dalším skvělým způsobem, jak slovní zásobu a řečové schopnosti dítěte rozvíjet. Nelamte si hlavu s tím, že nejste zrovna Karel Gott – děti vám falešné tóny odpustí. Případně jim můžete zpívat spolu s CD.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat