Čekáme rodinu. Mám strach, že to finančně nezvládneme

18.11.2013 | Děti a rodina

Přírůstek do rodiny je pro rodinný rozpočet velká zátěž. Kočárek, postýlka, autosedačka, drahé plenky, kašičky, kosmetika, hračky a téměř každý měsíc nové oblečení, protože děťátko roste jako z vody. Když se výdaje sečtou, ročně za svého potomka utratíte kolem 60 000 Kč. Dá se to ale zvládnout, i když přišlo miminko nečekaně. Poradíme vám jak.

Těhotenství trvá 9 měsíců – zajistěte, co se dá ještě před narozením

Za devět měsíců toho můžete spoustu stihnout. V první řadě se zamyslete nad společným příjmem. Jste schopni z něj po delší dobu živit celou domácnost a ještě si i s dítětem dopřát trochu zábavy? Pokud ne, měl by se jeden z partnerů poohlédnout po lépe placené práci, nějakém přivýdělku nebo se pusťte do vlastního podnikání. Začít můžete s něčím, co vás baví a postupně se vypracovat na vrchol. Zajistíte tak rodině příjem nejen na pár let, ale třeba i pro další generace.

Během těhotenství spořte peníze stranou. Rezerva se vám po narození bude jistě hodit. Zároveň můžete některé z věcí pro miminko nakupovat již dopředu – oblečení, hračky, plenky ve slevě a další.

S partnerem také proberte možnosti rodičovské dovolené. Nikde není psáno, že na mateřské musí být za každou cenu žena. Pokud muž vydělává méně, bylo by příliš ješitné, aby žena opustila dobře placenou práci.

Po narození dítěte jděte na nákupy „od lesa“

Jakmile se dítko narodí, nevyhazujte peníze za zbytečnosti. Dítěti je jedno, zda má značkové hračky nebo drahé oblečení. Vystačí si s čistou plenou, spokojeným bříškem a obyčejným chrastítkem.  

Naopak kupujete-li kočárek, autosedačku nebo postýlku, nesnažte se automaticky sáhnout po tom nejlevnějším. Tyto věci musejí být kvalitní, využijte třeba nákup zboží na splátky. Nevydáte se ihned ze všech peněz a drahý kočárek můžete pohodlně splácet několik měsíců.

Během klasických nákupů také můžete využívat slev s kreditní kartou. Například Premia karta od Home Creditu vám pomáhá získávat prémiové koruny, jimiž zaplatíte váš příští nákup nebo okamžité slevy až 15 procent.

Jakmile se jako rodič zaučíte, můžete se časem poohlédnout i po nějakém přivýdělku, který vám jistě přijde vhod. Nejenže pomůžete rodinnému rozpočtu, ale také se odreagujete od rodičovských povinností. Můžete například doučovat cizí jazyky, plést a šít, péct dorty nebo pomáhat s účetnictvím.

Další rady, jak se z přírůstku do rodiny finančně nezbláznit, pro vás připravil Home Credit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat