Pět otázek a odpovědí o nástrahách v těhotenství. Známe odpovědi!

Jak je to vlastně s alkoholem nebo třeba kávou v těhotenství? Opravdu se jich musíte vzdát, když čekáte narození potomka? Známe odpověď!

Otázka č. 1: Mohu si dát občas skleničku vína?

Vědci se dosud ještě neshodli na určení přesného množství alkoholu, jež by těhotná mohla vypít, aniž by ublížila svému nenarozenému dítěti. Zrovna tak neexistuje žádný jasný důkaz, že když si dáte jednou týdně deci vína, ohrozíte vývoj plodu. Už i kvůli této nejasnosti je mnohem bezpečnější si prostě na devět měsíců alkohol odepřít, ostatně to vám jistě poradí i váš lékař. Není na tom nic tak složitého, a když už budete po chuti vína opravdu smutnit, kupte si nealkoholické (to platí i o pivu).

Otázka č. 2: Vážně si musím odepřít sýry?

Všechny samozřejmě ne, například tvrdé sýry můžete klidně konzumovat dál. Odborníci však nabádají, aby se těhotné ženy vyvarovaly plísňovým sýrům a sýrům zrajícím (např. sýry hermelínového nebo rokfórového typu, čerstvé sýry apod.). Mohou totiž obsahovat nebezpečné bakterie, například listerie, jež mohou ohrozit vás i vaše dítě. Mimochodem, pokud projde sýr varem, dopřát si jej můžete (takže pizzu quattro fomaggi si odpírat nemusíte, když se sýr zapékal).

Otázka č. 3: Musím se obejít bez kofeinu?

Nemusíte. Ale omezit byste jeho příjem určitě měla. Za horní hranici příjmu kofeinu na den v těhotenství se považuje 200 miligramů (asi dva šálky nijak silné instantní kávy). Mimochodem, nezapomínejte, že kofein najdete i v čaji, čokoládě, některých limonádách apod. Zcela byste se měla vyhnout energetickým nápojům. Nejlepší volbou pro milovnice kávy je káva bez kofeinu.

Otázka č. 4: Mohu si barvit vlasy?

Je pravda, že některé studie spojily látky obsažené v barvách na vlasy s vyšším rizikem poškození plodu. Ovšem množství těchto látek, jež by se do vašeho organismu muselo dostat, abyste své miminko opravdu vážně ohrozila, je vyšší, než kolik jich běžné barvy obsahují. Nicméně se obecně doporučuje počkat s barvením, až budete mít za sebou první trimestr a ani poté si vlasy nebarvit často. Však to těch pár měsíců s odrosty či šedinami vydržíte.

Otázka č. 5: To budu devět měsíců bez sexu?

Samozřejmě že ne! Milování se s těhotenstvím vůbec nevylučuje (tedy pokud vám je z nějakého vážného důvodu lékař výslovně nezakáže). Nebojte, sex miminko neohrozí. Jediné, co budete muset přizpůsobit, jsou s rostoucím bříškem sexuální polohy…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:44
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat