Jak by měla vypadat správná svačina?

Každá maminka si láme hlavu s tím, co dát své ratolesti ke svačině, aby pro něj byla nejen dostatečně výživná, ale také chutná a nezůstávala schovaná na dně aktovky.

Každý z nás si pamatuje na školní léta, k nimž neodmyslitelně patřily igelitové pytlíky s obloženou houskou a jablkem. Často se stávalo, že při dovádění o přestávkách nezbyl na svačinu čas, nebo nám maminka připravila zdravou, ale ne zrovna oblíbenou pochoutku. To pak takové svačiny zůstávaly skryty v zákoutích aktovek nebo na tajných místech za skříní či pod postelí. Nejinak je tomu u dnešních dětí. Jak tedy dosáhnout toho, aby měly děti po celý den pravidelný přísun vitaminů a kvalitních živin?

Začněte den s vydatnou snídaní

Snídaně je základem každého dne, proto bychom na ni neměli zapomínat. Dětem totiž dodává potřebnou energii pro celé dopoledne – ne nadarmo se říká, že je nejdůležitějším jídlem dne. „Snídaně by měla pokrýt 20 až 25 procent denního příjmu energie. Její vynechání pak snižuje pozornost a soustředění dítěte ve škole a následně vede k rychlému zahánění hladu sušenkami, limonádami a bonbony,“ doplňuje výživová poradkyně Monika Bodláková.

Správná svačina pro vaše děti

Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, jako jsou komplexní sacharidy, bílkoviny, tělu prospěšné zdravé tuky, vitaminy, minerální látky a vláknina.

Dopolední svačina by měla tvořit 15 procent denního příjmu energie. Jako její základ je nejvhodnější celozrnné pečivo. To je totiž bohaté na sacharidy a vlákninu, která je nezbytná pro dobře fungující trávení. Zapomeňte na salámy a paštiky, nahraďte je kvalitní šunkou. „Při výběru šunky nezapomínejte číst etiketu výrobku, z níž se dozvíte podíl masa. Na českém trhu jsou k dostání také šunky s podílem masa přesahujícím 90 procent,“ doplňuje Jan Wiesner, manažer kvality ze společnosti Lidl.

Odpolední svačina pak v ideálním případě tvoří 10 procent denního energetického příjmu a měla by pokrýt veškeré odpolední sportovní aktivity. „Vhodnější jsou potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu i glykemický index. Pocit sytosti z nich totiž vydrží déle a organismus nebude mít problém s přebytkem energie i při větším objemu jídla. Pokud ale dítě odpoledne pravidelně sportuje, pokuste se tomu vydatnost odpolední svačiny přizpůsobit,“ radí Monika Bodláková.

Tipy a triky… aneb Jak nenacházet svačinu ukrytou za skříní?

• U dětí rozhoduje při výběru jídla nejen chuť, ale v první řadě vzhled. Každé jídlo by tedy mělo být i oku lahodící a co nejvíce barevné.
• Nebojte se své děti zapojit do přípravy svačiny. Můžete si se svým potomkem užít společný čas a z jednotlivých potravin vytvořit např. různé tvary. Vaše ratolest pak bude mít o svačinu mnohem větší zájem – nejenže se podílela na její přípravě, ale také je oproti klasické svačině velmi originální.
• Snažte se při společných přípravách jídla co nejvíce poznat jídelní návyky svého dítěte. V případě, že doma jí pouze krájené ovoce a do školy mu dáte celé jablko, je dost pravděpodobné, že ovoce nesní.
• Jednou týdně nechte svého potomka, aby si svačinu připravil sám dle své vlastní volby. Poté svačinu zkontrolujte a vysvětlete mu, které potraviny jsou v pořádku a které by ve zdravé svačině neměly být a z jakého důvodu. Uvidíte, že si bude snažit připravit tu nejvhodnější svačinu, když zjistí, že mu důvěřujete.

Nezapomínejte na správný pitný režim!

Kromě správné stravy je důležité i dodržování pravidelného pitného režimu. Pro děti jsou nejvhodnější neslazené ovocné čaje nebo stolní voda s trochou citronové šťávy. Velkou motivací k pravidelnému doplňování tekutin jim bude pěkná barevná láhev, kterou budou rády nosit všude s sebou.

Příklady vhodných svačin

• Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, kvalitní šunkou a rajčetem.
• Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, tuňákem a proužky barevných paprik.
• Bílý jogurt s nastrouhaným jablkem.
• Ovocný salát s nasekanými ořechy, dva plátky kukuřičného chleba.
• Cereální vločky, bílý jogurt, nakrájená broskev.
• Sýr cottage se zeleninovými prsty (zelenina nakrájená na proužky, kterými se sýr nabírá).
• Bílý jogurt, hrst mandlí a nakrájené jablko.
• Mix sušeného ovoce (neslazené) a oříšků.
• Domácí mrkvový koláč, bílý jogurt.
• Salát ze strouhané mrkve a jablka s rozinkami a kokosem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat