Pomoc, moje dítě má strach z doktora!

A je to tady! Poprvé v ordinaci lékaře. Bojí se vaše dítě bílého pláště, pachů prostředí, nebo snad injekce? Pomozte mu překonat strach a odstranit obavy z nepříjemného zážitku! Jak?

K lékaři se s dítětem prostě musí. Už teď z toho máte strach? Připravte se na to! Příležitostně si s dítětem povídejte o tom, jak taková lékařská prohlídka probíhá, a proč vlastně lidé k doktorovi chodí. Pokud je někdo ve vašem okolí třeba jen nachlazený a kašle, bolí ho hlava, rozveďte debatu na téma: „Aby Karolínce bylo lépe, zajde za hodným panem doktorem, který ji prohlédne, a dá medicínu, aby se uzdravila.“

Svoje tvrzení podpořte knížkami s obrázky, ve kterých zvířátka a děti musí z nějakého důvodu zajít pro medicínu. „Na druhou stranu není třeba věnovat tématu přehnanou pozornost, nemluvte o návštěvě lékaře s přehnaným důrazem, pojměte to jako běžnou záležitost, která potká v životě dřív či později každého,“ upozorňuje psycholožka Kristina Březinová.

I hračky mohou být „nemocné“

Můžete použít i názornou pomůcku, na které lze ukázat, co se v ordinaci bude dít (plyšového medvěda, panenku). Tuhle hračku si dítě může do ordinace vzít s sebou, aby bylo klidnější. A teď pozor, nikdy o praktikách lékařů nelžete! Dítě by ve vás ztratilo důvěru. Řekněte mu bez obalu, že pán v bílém má nástroje, které budou studit. Máte chuť odvrátit jeho pozornost nějakým příslibem, odměnou?  

„Odškodné“ se vymstí

„Slibovat dětem odměnu za vzorné chování u lékaře je leckdy ošemetné. V dítěti to posílí domněnku, že návštěva lékaře je cosi velmi důležitého a nepříjemného, co si zaslouží velkou náhradu, a že rodiči záleží na tom, jak vše dopadne,“ vysvětluje psycholožka Březinová. „Ve výsledku se dítě může u lékaře stejně rozplakat, dávat najevo obavy. Navíc, pokud jste jednou dítěti slíbili odměnu ve formě hračky, sladkostí a podobně, dítě se jí nejspíš bude dožadovat i příště,“ varuje odbornice.

Dítě navíc nenápadně vstřebává informaci, že dostatečná odměna není jen dobrý pocit ze sebe sama, že náročnou situaci zvládlo, ale že musí následovat i nějaké to hmotné odškodnění, což není nejlepší přístup. Pokud dítě zvládne prohlídku u lékaře v klidu, vyplatí se ho spíše pochválit a odměnit jej společnou činností, hrou, eventuelně návštěvou oblíbené dětské restaurace.

Opakované obavy? Zažeňte je!

Jako rodič se ale můžete setkat i s tím, že i když už dítě u lékaře bylo, odmítá za ním jít podruhé. Buď si na něj již nepamatuje, takže je dobré mu dřívější zkušenost připomenout, nebo se obává toho, že ho necháte v ordinaci samotné. Pak mu klidně vysvětlete, že se mýlí a proberte s ním, zda jeho strach nepramení například z injekce, kterou již absolvovalo. Ovšem není třeba si nic nalhávat.

Popravdě přiznejte, že na očkování dojde, ale pouze sporadicky, výjimečně. A že je to jen chvilka, kdy to možná trochu zabolí. Ujistěte svého strašpytla o své přítomnosti a podpoře v ordinaci. Každopádně se vždy chovejte uvolněně a přátelsky, aby dítě bylo klidnější a navyklo si na pocit, že lékař je kamarád, který neubližuje, ale pomáhá.

Simulant, nebo oběť?

U starších dětí se zcela jistě nevyplatí strašit dítě doktorem a používat jeho autoritu jako výchovnou pomůcku, a to ve stylu „jestli budeš zlobit, přijde pan doktor a dostaneš od něj velkou injekci“. U dítěte se pak vytvoří negativní vztah k odborníkovi a na budoucí problém v ordinaci je zaděláno. Obráceně to ale taky není to pravé. Nadměrně soucitný přístup nemusí být vždy ten nejvhodnější. Máte tendenci dítě litovat, nebo dávat najevo, že musí hodně trpět, než se uzdraví! Nedělejte to! Dítě samozřejmě okamžitě postřehne, kdy a za co je objektem zájmu a lítosti a mnohdy své bolístky začne mírně zveličovat, nebo jen napodobuje chování dospělého. Jeden případ za všechny.

Potomek upadne a zraní se na koleni. Matka, která celou událost sleduje, vykřikne, dává najevo úzkost a strach z bolesti, což způsobí, že dítě se dá také do pláče. To ale jen přejímá pocity a myšlenky dospělého. Naopak matka, která při zranění dítěte zachová klid, dítě ukonejší. Věnuje totiž záležitosti přiměřenou, nikoliv přehnanou pozornost. Přenese tento klid i na dítě, které se může samo rychleji uklidnit. Tak to funguje i s lékařem.

Jak uklidnit sebe?

Jelikož jsou pravidelné preventivní prohlídky součástí života, dítě i vy se s nimi budete setkávat pravidelně. Vůbec se nestyďte psát si poznámky, ještě než na nějakou půjdete. Sestavte si seznam, na co všechno se chcete lékaře ohledně zdraví svého drobečka zeptat, a zároveň si poznamenávejte informace, které vám sděluje. Při preventivních prohlídkách se zmiňujte o dlouhodobě trvajících zdravotních obtížích, jako jsou alergie nebo častá rýma, a také lécích, které dítě užívá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat