Svobodné matky nemusejí být nešťastné. Nevěříte?!

Být svobodnou matkou nese jakési stigma nešťastnice, která musí být zákonitě nespokojená s tím, že je na výchovu dítěte sama. Jenže tým socioložek ze Švédska, Polska a Rakouska tvrdí, že je to předsudek. Svobodná matka nemusí být automaticky nešťastná, a může svou životní situaci zvládat a být se svým životem spokojená.

Přestože mnohé v tomto výzkumu zpovídané ženy čelí finančním problémům, chybí jim partnerská podpora a cítí se odmítány společností, zjistily jsme, že mít dítě sama neznamená u svobodných matek nutně neštěstí,“ tvrdí autorky Anna Baranowská-Ratajová z Univerzity v Umeå a Monika Mynarská z Univerzity kardinála Stefana Wyszynského v Polsku.

„Příchod dítěte na svět nemá negativní vliv na štěstí svobodné matky, nebo naopak pocit štěstí u ní zvýší,“ tvrdí Baranowská-Ratajová.

Navzdory problémům a potížím, nebo možná právě kvůli nim, se děti svobodných matek stávají středem jejich vesmíru a jsou nejsvětlejším aspektem jejich životů. Řadě žen dává dítě sílu činit rozhodnutí, kterých nebyly před porodem schopny,“ dodává Mynarská.

„Celkem vzato, jsme neobjevily žádné důkazy, abychom mohly podpořit předpoklad, že životy žen, které se stanou svobodnými matkami, by byly lepší, kdyby dítě neporodily nebo kdyby se nerozhodly žít bez partnera,“ dodává socioložka Anna Matysiaková z Wittgensteinova centra v Rakousku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat