Udělejte ze svého potomka milovníka knih. Poznejte triky zkušených maminek

I v dnešní době, plné nejrůznějších výdobytků moderních technologií, jsou knihy důležitou součástí života dětí. Jak je tedy pro čtení nadchnout?

O tom, zda se z vaší dcery či vašeho syna stane vášnivý milovník knížek, z velké části rozhodujete i vy. Ano, může se stát, že navzdory vaší lásce ke knihám nad nimi bude váš potomek ohrnovat nosík, nebo že naopak propadne čtení i bez vašeho přičinění, ale to neznamená, že byste v nich zájem o knihy neměli podpořit. Jak?

Čtěte jim každý den

I kdybyste mohli ze svého nabitého programu „urvat“ pouhých 10 minut, stojí to za to. Ideální je předčítání před spaním (minimálně je to mnohem lepší alternativa než nechat dítko usnout u televize – už jen proto, že bude usínat ve vaší přítomnosti).

Vytvořte malý čtenářský koutek

Zalezte s potomkem večer pod peřinu a čtěte mu, určete si pro společné čtení velké křeslo a zabalte se do deky, navršte na podlahu polštáře a uvelebte se s knihou v nich. Fantazii se meze nekladou! Ze čtení se tak stane speciální událost.

Nechte ho vybrat

Zapojte své dítko do výběru knihy na čtení. Taková návštěva knihovny pro něj může být velkým zážitkem! Navíc knihu, kterou si samo vybralo, bude chtít spíše přečíst.

Zapojte i obálku

Dětské knihy nesou příběh již na obálce. Nechejte dítě hádat, o čem asi příběh bude, kdo jsou vyobrazené postavy apod. Vzbudíte jeho zvědavost a bude napnuté, jestli jeho hádání bylo správné.

Najděte v sobě herce

Nečtěte jednolitým hlasem nebo rychle – pěkně příběh zdramatizujte. Nebojte se, nic jiného než měnit tón hlasu při čtení dialogů jednotlivých postav či změnu barvy hlasu ve vypjatých situacích zvládnou i neherci! Pořádně se do příběhu „položte“, jinak svého potomka nezaujmete a unudíte.

Pomozte si ilustracemi

Nechejte dítě prohlédnout ilustrace v knize! Pomohou mu představit si čtený příběh, navíc podpoří i jeho kreativitu.

Zaklapnutím knihy to nekončí

Mluvte s dítětem o tom, co jste právě přečetli, nechejte jej zeptat se vás na všechno, co mu nebylo jasné. Příběh ho nepřestane bavit, když mu bude opravdu rozumět.

Střídejte žánry

Některé děti milují klasické pohádky, jiné disneyovky, někoho zaujme třeba deníková forma nebo skutečný příběh, někoho zas fantasy. Snažte se proto žánry co nejvíce střídat, abyste dítěti ukázali, že knihy mu mohou nabídnout jakýkoli příběh!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat