Jak se děti učí altruismus?

Psychologové se dosud přou o to, zda je lidský altruismus vlastnost vrozená či získaná. Existují totiž jedinci, kteří žili izolovaně, a přesto vykazují altruistické chování. Nové pokusy z kalifornského Stanfordu však naznačují, že ačkoli na altruismus mají zřejmě vliv také geny, je to vlastnost vyžadující učení. A lidé se ji učí z mezilidských interakcí už od nejranějšího věku.

Vědci ze Stanfordu rozdělili skupinu dětí ve věku jeden až dva roky na dvě části. Jedna si posílala míč s dospělým, který si s dotyčným dítětem povídal. V druhé části si dítě vždy hrálo samo s vlastním míčem, přičemž dospělý měl taky svůj balón a dítě přitom zpovídal. U obou skupin dospělý na konci experimentu shodil něco se stolu a čekal, zda mu dítě pomůže se sbíráním věcí. Děti z první skupiny, které se o balón dělily a posílaly si ho s dospělým, pomáhaly třikrát častěji než děti z druhé skupiny. I v druhé skupině se našli jedinci, kteří pomohli (vliv genů?), ale bylo jich třikrát méně než v první skupině, což by dokazovalo vliv předchozí interakce a tedy to, že je altruismus zkušeností a chováním naučeným.

„Děti neustále vyhledávají sociální podněty a tento je jedním z výrazných. Naznačuje hra s tou osobou to, že se o mě bude starat? Tyto činy mluví o vzájemnosti a dítě na to reaguje svou vlídností,“ míní magistr psychologie Rodolfo Cortes Barragan ze Stanfordské univerzity.

Evoluční psychologové tvrdí, že je altruismus vrozený, protože se jedná o vývojovou výhodu. Péče o druhé pomáhá přežít skupině, která se rychleji množí a prosperuje. To se ale nevylučuje s tím, co zjistili vědci ze Stanfordu. Lidé skutečně mohou mít vrozené geny pro rozvoj altruismu, ale toto chování možná musí být v rané fázi života stimulováno tak, aby se plně rozvinulo.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat