Šikana od spolužáků působí na psychiku hůře než týrání rodiči

Ačkoli by se mohlo zdát, že jakákoli forma negativního zacházení s dospívajícími má zhoubný vliv na jeho psychiku, je šikana od spolužáků horší než týrání rodiči. Ne že by zrovna špatné zacházení rodičů s dětmi nemělo na jejich duševní vývoj negativní vliv, ale mnohem horší je podle britských psychologů zkušenost s agresivitou od vrstevníků. Děti zažívající šikanu ve škole a v partě jsou na tom psychicky hůře než ty, které zažívají týrání doma.

„Jedinci, kteří jsou v dětství šikanováni, trpí v osmnácti letech pětkrát častěji úzkostmi a dvakrát častěji depresemi než ty děti, které jsou týrány rodiči,“ tvrdí autoři z University of Warwick v Anglii.

Studie profesora Dietera Wolkeho je první svého druhu, která rozlišuje týrání dospělými a šikanu spolužáků s ohledem na to, jaký účinek obě zkušenosti mají na mentální zdraví dospívajících. Zaměřila se na projevy, jako jsou úzkosti, deprese, sebepoškozování a sebevražedné sklony.

„Jestliže každé třetí dítě na světě uvádí, že má zkušenost s šikanou, a pokud je jasné, že má šikana stejné nebo horší účinky na zdraví než týrání, musíme začít potírat také šikanu a nezaměřovat se jen na týrání rodiči,“ varuje profesor Wolke.

Podle něj vlády zemí v Evropě vynakládají nemalé peníze na potírání týrání dětí v rodinách, ale šikana na školách a v dětských kolektivech je téměř přehlížena.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat