Sůl oddaluje nástup puberty

Konzumace nadměrného množství soli poškozuje oběhovou soustavu a zvyšuje riziko úmrtí na infarkt či mrtvici. Jenže nadměrný příjem sodíku škodí také dětem. Oddaluje u nich nástup puberty. Čím více soli, tím je oddálení pohlavního zrání větší. A může se jednat o řádky roků.

Podle doktorky Dori Pitynské z University of Wyoming má oddálení nástupu puberty negativní vliv na plodnost. Lidé na Západě konzumují sodíku příliš mnoho už několik desetiletí, to by mohlo vysvětlovat, proč je právě v zemích tohoto regionu tolik neplodných.

„Zajímavé však je, že když vyloučíte sůl ze stravy úplně, dojde rovněž k oddálení nástupu puberty,“ tvrdí Pitynská. Své závěry opírá o experimentální laboratorní výzkum na hlodavcích. Jedinci, kteří nedostávali žádnou sůl, a také ti, kteří jí přijímali trojnásobek či čtyřnásobek denní doporučené dávky, nastupovali do puberty výrazně později než vrstevníci, kteří přijímali sodíku adekvátní množství.

Další zajímavostí je to, že nadměrný příjem tuků, pokud je ve spojení se solí, pubertu neuspíší. Bylo prokázáno, že děti konzumující příliš tučnou stravu dospívají dříve. Ale pokud přijímají také nadměrné množství sodíku, dojde naopak k opoždění puberty.

„Náš výzkum dokazuje jako první, že obsah soli ve stravě má mnohem větší vliv na zdraví pohlavních orgánů než obsah tuku,“ tvrdí Pitynská.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat