Po smrti dcery chce sama porodit vlastní vnouče

Moderní metody umělého oplození a hormonální léčby umožňují odnosit dítě také ženám, které prodělávají či prodělaly menopauzu. Nakolik je to biologicky a eticky správné, je otázkou široké odborné debaty. Stále častěji se objevují i kontroverzní případy. Kupříkladu v Británii teď žádá o umělé oplození devětapadesátiletá žena, jíž zemřela dcera. Ta si nechala před smrtí zamrazit vajíčka, která si její matka chce nechat implantovat do dělohy a odnosit tak biologicky vlastní vnouče.

Dotyčná žena tvrdí, že si to její dcera před smrtí přála. Ona tak podstoupí hormonální léčbu, aby se zvrátila menopauza a její děloha byla opět schopna přijmout embryo. Do takto připravených pohlavních orgánů pak chce pomocí umělého oplození vnést embryo, které by vzniklo z vajíčka její dcery a spermatu anonymního dárce.

Dcera, jejíž vajíčka jsou stále k dispozici v tekutém dusíku, zemřela před čtyřmi roky na rakovinu tlustého střeva jako osmadvacetiletá. Matka žádá o povolení převozu vajíček do USA, kde jsou ochotni vajíčka oplodnit a vzniklé embryo jí implantovat do dělohy. Jenže britské úřady to povolit nechtějí. A tak se dotyčná soudí.

Chci, abys porodila mé děti,“ tvrdila prý dcera matce na smrtelné posteli. U soudu pak se svým o rok mladším manželem dále uvedli, že jim jejich dcera přímo oznámila: „Nenechala jsem si odebrat a zamrazit vajíčka jen tak pro nic za nic. Chci, abyste je ty a táta vychovali, budou s vámi v bezpečí.“

Britský Úřad pro lidské oplození a embryologii tvrdí, že neexistují důkazy, že by zesnulá dárkyně vajíček chtěla, aby děti odnosila její vlastní matka. Při vyplňování potřebných dokumentů před odběrem vajíček nic takového totiž neuvedla.

O případu v následujících týdnech rozhodne Nejvyšší soud v Anglii a Walesu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat