Ženám po porodu mozek naroste, zjistili vědci

Čerstvé maminky čelí často vtípkům o svém IQ. Po porodu miminka jim podle nezasvěcených totiž dítě vymyje mozek a ony se mentálně dostanou na roveň svého novorozence. Jenže podle marylandských neurologů to není docela pravda.

Ženám během těhotenství a po porodu mozek naopak naroste. A to v řadě struktur! Americká psychologická asociace otiskla zprávu k výzkumu, podle něhož u matek po porodu dojde z bytnění šedé kůry mozkové, zodpovědné také za myšlení a inteligenci.

U většiny populace ke zbytnění kůry běžně nedochází, když se jedinec nějak intenzivně neučí, neprojde poraněním mozku či chorobou. Ovšem u čerstvých matek dojde ke zbytnění hned několika oblastí. Konkrétně u hypotalamu souvisejícího s motivací, odměnu a emoce řídící amygdaly, smysly ovlivňujících parietálních laloků, a konečně čelní části kůry řídící zdůvodňování a úsudky.

Podle neurologa Craiga Kinsleyho a jeho kolegyně Elizabeth Meyerové z Marylandu to vše souvisí s novou životní situací. Matky většinou celou noc nespí, musejí správně reagovat na projevy dítěte, a ještě k tomu alespoň částečně fungovat jako dřív ve společnosti dospělých.

„Matky, které své dítě hodnotily pozitivně, s největším nadšením, prodělaly nárůst šedé kůry mozkové nejvýrazněji,“ tvrdí autoři studie.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat