Prostreno.cz

Trocha toho alkoholu do vaření

Vodka zalitá rajčaty? To je hotová specialita! A co se stane, pokud ji zakomponujete do přípravy těsta na domácí pečivo? Máte-li po ruce brandy, můžete vykouzlit zase lahodnou smetanovou omáčku, která je skvělá s lososem i těstovinami.

Alkohol nemá dobrou pověst – a to z logických důvodů. Přesto se nějaká ta lahvinka skrývá takřka v každé tuzemské domácnosti. Prokázal to jistý internetový výzkum, ze kterého vyplynulo, že Češi „metlu lidstva“ rádi využívají nejen k degustaci, ale i při vaření. Říkáte si, do jakých receptů se dá přidat? Inspirujte se následujícími řádky!

Víno si rozumí s masem

Jisté známé úsloví praví, že ve víně je pravda. Kromě ní je tam ale i záruka skvělé pětihvězdičkové večeře! Jinak zvaný nápoj bohů se dokonale hodí k omáčkám i masu. Zatímco bílé víno báječně ladí s kuřecím, to červené zase pozvedne chuť jehněčího, hovězího, vepřového a telecího. Pokud se obáváte, že pokrm bude mít „alkoholní ocas“, nemusíte. Při delší tepelné úpravě se většina alkoholu vyvaří a dojde i ke ztrátě kyselosti. Ve víně se dá maso také marinovat, ideálně přes noc. Kyselinky zjemní jeho vlákna a dodají mu zcela jiný nádech.

Vodku milují rajčata i dezerty

Rajčata jsou chuťoví obojživelníci, protože snesou cukr i sůl. Ale nepohrdnou ani panákem vodky! Nejprve je důkladně omyjte a spolu se zmíněným cukrem a sezamovými semínky navrstvěte do kastrůlku. Poté je zalijte vodkou a povařte na mírném ohni. Mimochodem, na tento destilát nezapomínejte ani tehdy, když se vrhnete na přípravu domácího pečiva. Těsto je díky němu nadýchanější, vláčnější a dobře se zpracovává.

Brandy vylepší nejen dezerty

Brandy je anglický název pro vinnou pálenku či vínovici. Za své jméno vděčí Holanďanům – jejich termín brandewijn doslova znamená „pálené víno“. Intenzivní vůně i tón brandy úžasně doplní sladké dezerty a smetanové omáčky. Ty se dají skvěle propojit třeba s lososem nebo těstovinami. Fantazii se v kulinářství meze opravdu nekladou!

Zdroje: cookinglight.com, luxurylifestylemag.co.uk, cravingsbychrissyteigen.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat