Prostreno.cz

Rizoto s hlívou ústřičnou pro podporu imunity

Letošní zimu je náš imunitní systém podrobován tvrdému zkouškovému období, co si budeme povídat. Střídavé počasí, výkyvy teplot, ale i zvýšená míra stresu po Novém roce – to všechno může přispívat k únavě a snížení funkce imunitního systému, proto je dobré mu pomáhat a dodávat tělu potřebné látky.

Hlíva ústřičná je pravděpodobně nejzdravější houba na planetě. Tato nízkokalorická, chutná a vysoce výživná potravina je bohatá na vitamíny a minerální látky, jako jsou vápník, draslík, železo a zinek. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které mohou chránit tělo před škodlivými volnými radikály. Pro své zdravotní účinky je hlíva ústřičná často používána v tradiční medicíně a nachází se také v mnoha zdravotních potravinách.

Recept na rizoto s hlívou ústřičnou je jedním z nejjednodušších způsobů, jak se těšit z této skvělé houby. Postup je jednoduchý a lze ho upravit podle toho, co máte doma k dispozici. Například, pokud jste alergičtí na mléčné výrobky, parmazán můžete nahradit veganskou variantou nebo ho úplně vynechat. Stejně tak lze víno nahradit dalšími chutnými přísadami, jako jsou čerstvé bylinky nebo extra panenský olivový olej.

Konečným výsledkem je lahodné a zdravé jídlo, které může pomoci posílit vaši imunitu, zlepšit zdraví vašeho srdce a snížit hladinu cholesterolu v krvi. Takže, proč nezahrnout tyto zázračné houby do vaší stravy a začít těžit z jejich mnoha zdravotních přínosů?

Rizoto s hlívou ústřičnou

Suroviny

200 g rýže (kulatozrnná, arborio)

250 g hlívy ústřičné

100 g čerstvého baby špenátu (případně mražených listů)

500 ml zeleninového vývaru

100 ml bílého vína

2 šalotky (nebo menší cibule)

2 lžíce ghí

75 g parmazánu

sůl a pepř

Postup

1 V hrnci rozpusťte ghí a lehce osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku.

2 Přidejte na kousky nakrájenou hlívu a špenát, a za stálého míchání chvíli restujte. Poté přidejte rýži, důkladně promíchejte, zalijte vínem a nechejte chvíli za občasného míchání povařit. Jakmile se víno absorbuje (odpaří), podlijte rýži zeleninovým vývarem (nebo vodou, pokud vývar nemáte k dispozici), přikryjte poklicí a nechejte mírně vařit a probublávat cca 15–20minut.

3 Po uvaření dobře promíchejte, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Servírujte ozdobené lístky čerstvé bazalky a strouhaným parmazánem.

Recept je chutný i bez použití vína, pro ty, kdo víno zrovna k dispozici nemají. V takovém případě přidejte ještě trochu oblíbené kořenicí směsi, aby mělo rizoto výraznější chuť (například koření na grilované kuře apod).

Pro přípravu receptu se nejlépe hodí kulatozrnná rýže, která se postará o krémovou konzistenci rizota, ovšem pokud se vám nepodařilo ji sehnat, nebo jste jednoduše neměli čas zajít do obchodu, můžete použít i jinou rýži (jasmínovou, basmati apod). Rizoto pak bude více sypké, což mu ale na výborné chuti neubere. 

Zdroje: názor autora, www.plantfoodathome.com/oyster-mushroom-risotto-recipe/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat