Za šedivé vlasy může gen, který lze vypnout

Genetické výzkumy vědců z University College London naznačují, že lék na šedivé vlasy skutečně brzy vznikne. Bude to enzym, který dokáže vypnout určitý gen ovlivňující šedivění vlasů. Vypnutí této části DNA zabrání vzniku šedivé kštice, která se u některých jedinců začíná objevovat už před třicátými narozeninami.

„Je to poprvé, co byl u člověka identifikován gen zodpovědný za šedivění vlasů,“ uvedl doktor Kaustubh Adhikari z University College London.

Klíčovým genem je ten, který znají vědci pod zkratkou IRF4. Už několik let se ví, že ovlivňuje barvu vlasů. A rozhoduje nejen o jejich pigmentaci, ale také o naprosté ztrátě melaninu a vzniku šedivého vlasu a chlupu.

„Předcházet šedivým vlasům je teď jednou z možností a dokonce je možné zvrátit šedivé vlasy. Až zjistíme více o procesu pigmentace vlasů a objevíme všechny geny účastnící se tohoto procesu, najdeme bílkovinu či enzym, která bude regulovat aktivitu těchto genů,“ věří doktor genetiky Adhikari.

Tým profesora Andrese Ruize-Linarese také objevil další geny ovlivňující růst vlasů a chlupů. Kupříkladu gen EDAR ovlivňuje hustotu vousů, gen FOXL2 zase husté obočí. Gen PAX3 způsobuje srůstání obočí a gen PRSS53 kudrnatost vlasů a chlupů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat