Teenageři s akné stárnou pomaleji. Čím to je?

Akné je v době dospívání nepříjemným projevem těla, který na sebevědomí citlivé a hormonálně rozbouřené mysli nepřidá. Jenže všecho zlé, jak se říká, bývá k něčemu dobré. Podle londýnských vědců totiž jedinci s projevy akné pomaleji stárnou a žijí déle.

„Ten účinek je tak veliký, že biologický věk může být o pět či šest let nižší než skutečný věk, když je člověku zhruba kolem pětačtyřiceti,“ tvrdí vědci z King’s College London.

Co to znamená? Že lidé mající v pubertě silnější projevy akné na těle a zvláště tváři mají tělo ve svých pětačtyřiceti stejně poškozené a opotřebované jako průměrný čtyřicátník.

„To je skvělá zpráva pro ty, kdo si prošli jako teenageři traumatem akné. Možná trpí, když jsou mladí, ale sklízejí plody tohoto utrpení, kdy jsou starší. Mí kolegové i já vídáme lidi, kteří mají krásnou pleť bez vrásek i po čtyřicítce, tito lidé mívali akné v mládí,“ vysvětluje dermatoložka doktorka Veronique Batailleová.

Ale nejde jen o to, že pleť lidí se sklony k akné tvoří více mazu. Projevy zpomaleného stárnutí se totiž netýkají jen pleti. Vědci z Londýna dokázali, že pomaleji stárnou všechny buňky. Především se u těchto jedinců pomaleji zkracují ramena (telomery) chromozómů při dělení v buňkách. A právě zkracování telomer je projevem stárnutí.

„Mnoho let dermatologové potvrzují, že lidem z akné stárne pleť pomaleji… Naše objevy naznačují, že příčinou pomalejšího stárnutí může být délka telomer, která je jiná u osob s akné než u osob, které akné netrpí,“ vysvětluje autorka výzkumu doktorka Simone Riberová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat