Jak se s věkem mění naše vlasy?

Nikdy nemá člověk vlasy tak zdravé a husté jako na konci puberty. Právě během pohlavního zrání se vlasy zahustí, neboť vlasové cibulky tvoří chlup nejsilnější, nejzdravější a nejtmavší. Poté už na člověka čeká jen řídnutí, blednutí, šedivění, a dokonce i narovnávání vlasů. Ačkoli to částečně řídí genetika a lidé se mezi sebou liší, mnohé lze ovlivnit stravou a pohybem.

„Tak jako u jiných aspektů těla a života platí i u vlasů, že čím vyváženější a pestřejší strava, čím méně stresu a více pohybu, tím vypadají vlasy mladistvěji a zdravěji,“ tvrdí tricholog Iain Sallis v rozhovoru pro deník The Mail.

Zásadní je dobrá strava, která vyživuje pokožku a také vlasy. Ty jsou tvořeny keratinem a dalšími bílkovinami. Vlasová cibulka také produkuje melanin, barvivo, a mazové látky, které vlasy udržují v dobrém stavu. Vlivem stárnutí celého organismu a degradací buněk samozřejmě dochází k úpadku i u vlasů. Blednou, řídnou, jsou slabší a také rovnější.

Člověk má na hlavě asi 120 tisíc vlasových cibulek. Někdo víc, někdo míň. V pubertě dosáhnou produkčního maxima a vlasy jsou nejhustší a v nejlepší kondici. Ale někdy také nejmastnější. Nejen pleť má v tomto období sklony k uhrovitosti nadměrnou produkcí mazu, ale i vlasové cibulky produkují mnoho olejů. Ty ale vlasům prospívají, i když mastná hlava není estetická.

Poté dostávají vlasy většinou největší ránu. Mladí lidé rádi experimentují i se svým vzhledem, a tak se barví, odbarvují, žehlí, pořizují si dredy. Vlasy jim rostou velmi rychle, asi jeden a půl až dva centimetry za měsíc. A jsou stále vitální. Jenže už pomalu začínají řídnout. A tak okolo pětatřicátého roku života najednou lidé projedou rukou na hlavě a postesknou si, že už to není, co bývalo. Začnou se objevovat šediny a od dvaceti do pětatřiceti let ztratí hříva asi kolem dvaceti procent svého objemu. Pak už řídnou v míře tři procenta za rok.

Vlasy také přicházejí o barvivo, snáze se vybělí sluníčkem a některé přijdou o melanin úplně. Zešediví. Melanin dává vlasům rovněž pružnost, proto jsou šediny hrubší a méně poddajné. Vlasy nejvíce zřídnou po padesátce, a to mužům i ženám, vlivem snížení hladiny pohlavních hormonů. A po šedesátce se nebývale narovnají i jedincům, kteří je mívali jinak velmi kudrnaté.

Řídnutí vlasů a zhoršení kondice urychlují také obezita, nezdravé cévy a srdce, nadbytek cholesterolu v krvi. A i když mohou pomoci léky, jejich vedlejšími účinky jsou často právě zhoršení kvality vlasového porostu. Proto platí, že kdo chce mít zdravé a mladistvé vlasy do vysokého věku, musí být stále zdravý díky stravě a pravidelnému pohybu.

„Výzkum dokazuje, že jak stárneme, je naše strava stále bohatší na sacharidy, protože starší lidé takové potraviny snáze připraví a rozžvýkají. Ale vlasy potřebují dostatek bílkovin, alespoň z vajec a ryb, aby mohly vznikat a být stále silné a zdravé,“ vysvětluje doktor Salllis.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat