Krásné vlasy na podzim: Jakou péči potřebují?

21.11.2016 | Krása a móda

Podzim je v plném proudu a na dveře zanedlouho zaklepe zima a vánoční svátky. Zatímco si užíváme procházky ve spadaném listí, naše vlasy trpí. Hýčkejte je proto péčí, která jim dodá zpět vitalitu, sílu a lesk.

Chladné počasí, přechody ze zimy do klimatizovaných místností, nedostatek slunce a vitaminů, stres, únava a nošení pokrývek hlavy – nic z toho našim vlasům nesvědčí. Ve studených měsících bývají často bez lesku, matné, vysušené a mají tendenci více se mastit a vypadávat.

Nástrahy podzimu

Podzim je vůbec pro mnoho žen, co se účesů a vlasových úprav týče, krizovým obdobím. Často fouká studený vítr, prší a je sychravo, což takřka znemožňuje hezký a dlouhotrvající styling. Během podzimních a zimních měsíců mají vlasy tendenci ztrácet svoji hedvábnou poddajnost a rozhodně se nechtějí podřídit našim stylingovým snahám.

Pokud se navíc už od podzimu máte ve zvyku zahřívat nošením čepic a šál, pravděpodobně také bojujete s neposednými vlasy poletujícími všude kolem hlavy. Umělá textilní vlákna se třou s těmi vlasovými, což ve výsledku vytvoří statickou elektřinu. Pod čepicí se navíc vlasová pokožka více potí a mechanickým třením na vlasech ulpívá více mazu, který pokožka ve vlasech přirozeně produkuje. Jak tedy o vlasy na podzim pečovat?

Když nůžky pomáhají

I návštěva kadeřnice pomůže vlasům přechodové období z teplého počasí do chladného lépe překonat. Pokud si necháte zastřihnout poškozené konce a vlasům dopřejete nový, odlehčený střih, dodá jim to novou sílu a lesk.

Pozor na lupy

Nedostatek vlhkosti a tím pádem i hydratace se nepříznivě podepisuje i na samotném stavu vlasové pokožky. Zhruba 25 % vlasu je tvořeno pouze vodou, pokud tedy chybí přísun vláhy, pokožka hlavy je suchá, napnutá a produkuje méně mazu. To může vést až k tvorbě nepříjemných lupů a větší svědivosti. Pokud zpozorujete na vlasové pokožce výskyt lupů, zapojte do podzimní péče i speciální šampony proti lupům.

Na šamponu záleží

Teplo a tření výrazně ovlivňuje přirozenou strukturu vlasu a dochází tak k poškození vlasové kutikuly. Výsledkem jsou lámavé a matně vypadající vlasy. „Nedostatek vitaminů, slunečního záření, výkyvy teplot a stres se negativně podepisují na kvalitě a vzhledu našich vlasů. Během studených měsíců dostávají vlivem okolních podmínek zabrat, proto je třeba věnovat jim zvýšenou péči, aby byly zdravé,“ vysvětluje vlasová expertka Renata Gaucká. 

„Je třeba umývat je šetrně bez zbytečného zatížení a dodat jim základní stavební látky a živiny, které působí přímo na narušenou strukturu vlasu a zabraňují jejímu dalšímu poškození,“ doplňuje Renata Gaucká a doporučuje porozhlédnout se po speciálním šamponu.

Na podzim jsou také vhodné bohaté pečující kúry s olejovými výtažky. Stačí jednoduše přidat pár kapek regeneračního vlasového oleje do svého šamponu a umýt jako obvykle.

Výživa je základ

Vlasy je také třeba vyživovat zevnitř a dodávat jim veškeré vitaminy, minerály a proteiny, které ke svému růstu a zdraví nutně potřebují. Strava na podzim by měla být bohatá na maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, oříšky a semínka. Důležitý je hlavně vitamin A, E, D3, stejně jako zinek, železo, selen koenzym Q10.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat