Zase pupínek? Poznejte 10 nepřátel vaší pleti

Ačkoli jste pubertě už dávno odrostli, problematická pleť vás trápí i nadále. Co ji může způsobovat? Kromě hormonální nerovnováhy i někteří z následujících nepřátel vaší dokonalé pokožky.

Nepřítel č. 1: Mobilní telefon

Jak škodí: Mobilní telefony jsou přímo zásobárnou nejrůznějších mikrobů. A ty si s každým hovorem přenášíme na obličej, čímž můžeme do pokožky zanést infekci.

Co s tím: Telefonovat samozřejmě potřebujeme, a tak je nejlepší zajistit si, že bude náš telefon co nejčistší. Pořiďte si dezinfekční ubrousky a pravidelně jimi mobil čistěte.

Nepřítel č. 2: Nedostatek vitaminu D

Jak škodí: Oslabená imunita v důsledku deficitu tohoto vitaminu rovná se neschopnosti těla bojovat se všemi záněty. A to se často projeví právě na pokožce.

Co s tím: Pokud svítí slunce, měli byste vyrazit ven (samozřejmě chráněni krémem s UV faktorem), pokud je ale delší dobu zataženo (například v zimě), nezbývá než vyrazit do lékárny pro doplňky stravy.

Nepřítel č. 3: Káva

Jak škodí: Pro milovníky tohoto nápoje to nejspíš není dobrá zpráva. Káva dokáže narušit přirozené pH pokožky a tím způsobovat nepříjemné pupínky.

Co s tím: Omezte příjem kávy na minimum a nahraďte ji vodou nebo čajem.

Nepřítel č. 4: Nedostatek spánku

Jak škodí: Nejenže také výrazně oslabuje imunitní systém, ale navíc hormony, které se při únavě kvůli nedostatku spánku vyplavují, naší pokožce vůbec nesvědčí.

Co s tím: Recept je jednoduchý. Vypněte počítač, televizi či svůj mobilní telefon a běžte večer dříve spát. Tak, abyste svému tělu dopřáli oněch 8 hodin spánku.

Nepřítel č. 5: Hutný make-up

Jak škodí: Některé příliš těžké make-upy mají tendenci způsobovat ucpávání pórů a přispívat tak ke vzniku akné.

Co s tím: Poohlédněte se v obchodě po make-upu určeném na problematickou pleť. Uvidíte, že jeho textura je mnohem lehčí.

Nepřítel č. 6: Ignorování toneru

Jak škodí: Pokud pleť večer jen omyjete nebo odlíčíte, ale už nepoužijete toner, může se stát, že narušíte její přirozenou rovnováhu, kterou jí toner pomáhá navrátit.

Co s tím: Vyberte si toner určený na problematickou pleť. Má navíc i zvýšené čisticí a hojivé účinky.

Nepřítel č. 7: Konzumace cukru

Jak škodí: Cukr podporuje nadměrnou tvorbu mazu, která často vede k nepříjemným pupínkům.

Co s tím: Dávejte si pozor na to, co jíte. I když si pokrmy či nápoje třeba nedoslazujete, mohou obsahovat spoustu cukru, aniž byste to věděli.

Nepřítel č. 8: Změna kosmetiky

Jak škodí: U problematické pleti chvíli trvá, než najdete kosmetiku, která by vám zcela vyhovovala. Ovšem možná značky střídáte příliš často – nejenže nedáte jednomu produktu šanci ukázat, co umí, ale navíc můžete příliš zatěžovat pleť, která reaguje podrážděním a pupínky.

Co s tím: Než „přesedláte“ na další značku, vyčkejte alespoň 3 týdny (výjimkou jsou samozřejmě případy, kdy je pleť po použití produktu podrážděná apod.). Teprve když vám nebude vyhovovat ani tehdy, porozhlédněte se po další.

Nepřítel č. 9: Štětec na pudr/make-up/tvářenku

Jak škodí: Pokud kosmetické štětce pravidelně nečistíte, zanášíte si s každým jejich použitím na pokožku celé kolonie mikrobů. A ty mohou způsobovat pěknou neplechu.

Co s tím: Minimálně jednou týdně štětce „vyperte“ v mýdlové vodě, případně v dezinfekčním prostředku. Nechejte je pořádně vyschnout na teplém místě.

Nepřítel č. 10: Příliš agresivní kosmetika

Jak škodí: Řada lidí má tendenci řešit akné radikálně, s pomocí produktů, které pleť silně vysušují. Bohužel naše pokožka na takovou „péči“ reaguje dalším podrážděním a tvorbou mazu.

Co s tím: Porozhlédněte se po kosmetice, která nejen bojuje s akné, ale zároveň o pleť jemně pečuje. Nezapomínejte, že i vaše pokožka potřebuje hydrataci!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat