Citlivá pokožka? Tipy pro správnou péči

22.12.2016 | Krása a móda

Péče o citlivou pokožku může být opravdu náročná. Jen tak s něčím není spokojená, na spoustu produktů, které byste ráda používala, reaguje podrážděně, a tak nám – doslova – přidělává vrásky na čele.

Jak v péči o ni nešlápnout vedle?

1. Testujte bezpečně

Než si koupíte drahý krém či jiný přípravek péče o pleť, nejprve produkt otestujte. Jak? Řada výrobců již nabízí vzorky zdarma, případně se optejte kamarádek, zda nemají s konkrétní kosmetikou zkušenosti (pokud ano, požádejte je o vzorek na vyzkoušení). Jak ale krém vyzkoušet, když nechcete skončit s podrážděným a zčervenalým obličejem? Nejprve aplikujte malé množství produktu za ucho a vyčkejte 24 hodin. Žádné podráždění? Výborně, přesuňte se na obličej, respektive naneste trošku krému k citlivému okolí oka. Když ani zde za 24 hodin nepocítíte žádné potíže, máte vyhráno.

2. Hypoalergenní neznamená vždy vhodný

Člověka by napadlo, že je-li kosmetika hypoalergenní, musí nutně vyhovovat všem typům pokožky. Ale takhle to nefunguje. Může se pak lehce stát, že skončíte s drahým produktem, na který vaše citlivá pleť zareaguje nepříjemným podrážděním. Raději se soustřeďte na produkty určené přímo pro citlivou pokožku, případně vybírejte přírodní kosmetiku s obsahem vysoce kvalitních ingrediencí, která sama o sobě často bývá zárukou dobré snášenlivosti.

Příkladem může být česká kosmetika značky Manufaktura, kterou měly možnost otestovat i naše čtenářky. Vyzkoušely hydratační pleťový fluid se sedmikráskou a kyselinou hyaluronovou a peelingovou hydratační pleťovou masku se sedmikráskou a kyselinou hyaluronovou. „Jsem nadšená. Mám problematickou pleť a navíc přecitlivělou, najít vhodné výrobky je často oříšek,“ napsala ve svém hodnocení testerka nejpaja. A nebyla sama, komu edice Sedmikráska od Manufaktury s citlivou pletí pomohla. „Některé konkurenční přípravky mi vyvolávají alergické reakce, ale u této kosmetiky jsem se s tímto problémem nesetkala,“ potvrdila testerka Elinka90. „Přípravky jsou šetrné, vhodné i na citlivou pleť, což také velmi oceňuji. Kosmetiku Manufaktura budu používat i nadále a doporučuji i ostatním,“ uzavřela dadinasom.

3. Hydratace je základ

Citlivá pleť je mnohem náchylnější k negativním vlivům životního prostředí (znečištěné ovzduší, suchý vzduch z klimatizací, výkyvy počasí apod.) než ostatní typy pokožky. A tak také potřebuje pravidelnou a opravdu kvalitní hydrataci. Citlivá pokožka občas reaguje podrážděně na příliš hutné a mastné krémy, zvolte raději lehkou emulzi či fluid.

Naše testerky si pleťový fluid se sedmikráskou a kyselinou hyaluronovou velmi pochvalovaly. „Fluid se krásně vstřebá a nezanechává pleť mastnou ani divně lepkavou, jako jsem mívala po jiné kosmetice. Pleť mám po této kosmetice hydratovanou, barevně sjednocenou, s viditelným zlepšením akné a myslím si, že i černé tečky na nose nejsou tak viditelné. S kosmetikou jsem velice spokojená a budu v používání pokračovat dál,“ vyzdvihla Kaomi. „Krém je dobrý při nanášení pod make-up, pleť vypadala i o dost zdravěji než předtím. Jsem ráda, že jsem objevila tuto značku, určitě se k ní budu vracet,“ přidala se Lendy123.

4. Pozor při mytí

Citlivá pleť dokáže reagovat podrážděně i na příliš horkou vodu, proto obličej omývejte pouze vodou vlažnou. A vybírejte vhodné mycí prostředky. Pleť by měla být večer dokonale odlíčená (mimochodem, nečekejte s odlíčením až na dobu, kdy se budete chystat do postele – vyčistěte pleť, jak jen to bude možné, aby měla možnost co nejdelší dobu „volně dýchat“).

5. Pravidelná očista

K péči o pleť patří i peeling. Citlivá pokožka vyžaduje opravdu jemný výrobek, který ji neporaní a nejenže odstraní odumřelé buňky, ale navíc i pleť hydratuje a dodá jí potřebné živiny. Našim testerkám se osvědčila peelingová hydratační pleťová maska se sedmikráskou a kyselinou hyaluronovou od Manufaktury. „Peelingová maska krásně pleť vyčistí. Celkově je pleť hydratovanější a zregenerovaná,“ napsala Ziza82. „Pleťová maska má příjemnou konzistenci, snadno se roztírá a krásně se absorbuje do pokožky. I následné umývání bylo snadné, stačilo obličej omýt vlažnou vodou a bylo hotovo. Nikde nezůstávaly žádné ‚zbytky‘ apod. A výsledek je skvělý, pleť je krásně vláčná, příjemná na dotyk,“ přidala se testerka Vasti1.

6. Méně bývá více

S citlivou pokožkou není radno příliš experimentovat. Spíše než na kvantitu byste měli vsadit na kvalitu. Pokud používáte kvalitní přírodní kosmetiku, nepotřebujete poličku plnou nejrůznějších výrobků. Zcela si vystačíte se základními produkty.

Máte s přírodní kosmetikou z edice Sedmikráska od Manufaktury svou zkušenost i vy? Napište nám své hodnocení!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat